Instituțiile statului continuă să aducă argumente solide care vin în susținerea ideii că primarul municipiului Pașcani ar fi trebuit să propună denunțarea contractului de delegare a serviciilor cu ApaVital. Ultimul control al inspectorilor Curții de Contur, vine în susținerea acestei idei.
Inspectorii Curții de Conturi au întocmit raportul ca urmare a acțiunii de control finalizată la data de 19 decembire 2016. El a fost comunicat zilele trecute conducerii PSA Pașcani. Inspectorii acestei instituții au menționat, în raportul final, că ar fi trebuit propusă încetarea contractului de delegare, din cauza nerespectării deciziilor CL Pașcani. “Nerespectarea prevederilor hotărârilor de Consliul Local, a constat în lipsa de reacție prin neluarea măsurilor care se impuneau de către Consiliul Local, cum ar fi somarea operatorului regional ApaVital SA Iași în legătură cu nerespectarea condițiilor și termenelor stabilite prin hotărârârile de consiliu și mergându-se mai departe până la revocarea contractului în condițiile legii 213/1998, prinvind proprietatea publică”, este menționat în raportul inspectorilor Curții de Conturi.
Motivele care au stat la baza acestor afirmații sunt legate de refuzul operatorului de a încheia un contract pentru serviciile de epurare a apelor uzate, în perioada în care stația era încă în exploatarea PSA Pașcani. Un alt motiv este legat de exploatarea unor bunuri de către operatorul județean, fără a fi preluate prin procesul verbal de primire-predare a bunurilor. ”Refuzul de a încheia un contract cu data delegării celor două servicii, aprobate prin HCL 72/30.05.2014, pentru epurarea apelor uzate în stația de epurare aparținând societății PSA Pașcani. Nepreluarea bunurilor care au făcut obiectul activității de alimentare cu apă și de canalizare, dispusă prin HCL nr.88/2015 și care conform datelor din evidența contabilă se ridică la 1,3 milioane lei”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.
Consiliul Local și conducerea regiei au fost identificați printre principalii responsabili de situația în care se află PSA Pașcani, la momentul de față. “În urma constatărilor considerăm că răspunderea pentru situația economică în care s-a ajuns, revine atât conducerii entității verificate care ar fi trebuit să fie mai incisive și să făcă uz de toate prevederile legale în vigoare, precum și Consiliul Local al Municpiului Pașcani, ca unic acționar, care nu a dispus la timp măsurile de respectare și punere în aplicare a propriilor hotărâri și intrarea în legalitate”, mai concluzionează inspectorii Curții de Conturi.
Menționăm faptul că operatorul ApaVital refuză să achite către PSA Pașcani serviciile de epurare a apelor, iar din această cauză operatorul local a deschis două procese. La mijloc este vorba de aproximativ 3,5 milioane lei.
Raportul întocmit demonstrează, încă o dată, că majoritatea din Consiliul Local Pașcani, la intervenția primarului Dumitru Pantazi, a acționat în defavoarea fostului operator, susținând ApaVital.