RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Puncte slabe identificate după exerciţiul „Seism 2016“ desfășurat în Iași

Exerciţiul de amploare al autorităţilor care a avut loc în urmă cu câteva zile în Iaşi şi Bucureşti, denumit „Seism 2016“, a scos la suprafaţă numeroase deficienţe organizatorice.

 

Desfăşurarea de forţe se doreşte a fi o concepţie nouă care se bazează pe concentrarea forţelor de ajutor către zonele afectate de cutremur, din regiunile neafectate. La aplicaţie au participat forţe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi, poliţiei naţionale şi poliţiei de frontieră.

  

La capitolul puncte slabe, concluziile sunt numeroase. Printre altele, se vorbeşte despre o mai bună coordonare între acţiunile de căutare şi salvare cu acţiunile care vizează ajutorarea sinistra­ţilor cu adăposturi, apă, bunuri de igienă, sau refacerea utilităţilor.

„Nu au fost identificate mecanismele pentru alocarea imediată a resurselor necesare ajutorării sinistraţilor cu medicamente, hrană şi alte materiale necesare primului ajutor. Pe partea medicală, comunicarea cu serviciile de ambulanţă judeţene şi spitale s-a dovedit deficitară în unele situaţii. Scopul exerciţiului, prevede­rile de plan roşu şi plan alb nu sunt cunoscute în totalitate de către toţi cei implicaţi. Nu s-a putut verifica punerea în aplicare a planului alb la nivelul spitalelor. De asemenea, do­tarea unităţilor cu tehnică performantă de intervenţie trebuie continuată, adică achi­ziţia de maşini pentru transportul personalului, sau echipamente de salvare“, se arată în concluziile celor de la ISU.

Aceştia mai pro­pun dezvoltarea infrastructurii reţelei de comunicaţii şi tehnologia informaţiilor, dar subliniază şi nevoia de asigurare a preparării hranei echipelor de intervenţie, deoarece în 90% din cazuri lipseşte.

Se mai atrage atenţia despre lipsa capacităţilor de cazare în corturile încălzite, de îmbăiere şi asigurare a posi­bilităţii schimbării echipamentului, trebuind a fi achiziţionate tabere cu capacitate de cazare pentru personalul propriu şi sinistraţi.

Tot ca şi punct slab a fost considerat faptul că în eventualitatea unui cutremur, trebuie găsite canale de comunicare directă cu cetăţenii, iar în cazul căderii reţelei de Internet, trebuie înlocuită cu un alt canal.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Post vacant scos la concurs de Primăria Pașcani. Condiții de vechime de minim 7 ani

Oana Cordoneanu

Finanțare prin PNRR la Târgu Frumos. Primarul a semnat ieri contractele la București

Redacția

Sistemul antigrindină de la Iași, oprit din cauza banilor. Fermierii locali se tem de secetă, nu de gheață

Redacția
Încarcă...