Un număr tot mai mare de activiști politici ruși au fost supuși unui tratament psihiatric forțat – o practică care datează din era sovietică și care implică internarea în spitale de boli mintale, scrie Moscow Times.
Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, unii deținuți politici care au fost supuși acestui tratament au declarat că au fost supuși la umilințe, bătăi și li s-au injectat medicamente anti-psihotice puternice.
Numărul de activiști politici plasați în tratament psihiatric forțat în 2023 a fost de cinci ori mai mare decât media pentru perioada 2021-2022, a declarat agenția independentă de știri de investigație Agentstvo.
Persoanele care sunt supuse unui tratament psihiatric forțat pot fi ținute în spitale până când sunt considerate vindecate de către o comisie de psihiatri.
După începutul războiului cu Ucraina, Rusia a trimis 86 de persoane la tratament psihiatric forțat, scrie Agentstvo, adăugând că „este imposibil să se facă distincția între cazurile care implică boli reale și cele care sunt represiuni motivate politic”.
Observatorul pentru drepturile omului Memorial, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, afirmă că cel puțin 49 de persoane din Rusia au fost trimise la tratament psihiatric forțat în cadrul unor pedepse motivate politic.
» Citește continuarea pe pagina autorului