RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

PS Calinic Botoșăneanul va resfinți duminică biserica de la Humosu

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va resfinți împreună cu protopopul Pavel Postolachi și preoți din împrejurimi duminică 15 iulie începând cu ora 8.00, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Humosu, Protopopiatul Pașcani.  Credincioşii vor avea şansa de a trece prin Sfântul Altar, după săvârşirea liturghie şi a resfinţirii picturii bisericii şi a obiectelor de cult din altar, acesta fiind singurul moment când se permite accesul femeilor în locul sfânt. 

După cum a precizat părintele protopop Pavel Postolachi, resfinţirea bisericii marchează încheierea lucrărilor de renovare şi restaurare executate în ultimii ani, cu sprijinul credincioşilor şi a unor persoane care au vrut să ajute la restaurarea lăcașului de cult. Pictura a fost realizată în tehnică fresco, iar în curtea bisericii a fost construită și o casă socială. Biserica din satul Humosu a fost construită între anii 1980-1985 pe locul unde fusese odinioară Căminul Cultural. Inițial, datorită regimului comunist, nu s-a permis construirea bisericii, ci doar a unei capele mortuare. Acest sfânt locaș are formă de nava, cu două abside și cu un pridvor de dimensiuni mici. 

Satul Humosu aparține comunei Sirețel , având un număr de 170 de familii, majoritatea ocupându-se cu agricultura și cu creșterea animalelor. În anul 2005 biserica de aici a devenit parohie de sine stătătoare, până atunci aparținând de parohia Slobozia. Așadar, preotul Ailincăi Ioan a devenit primul preot paroh al satului. Biserica poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Încă o zi cu creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus în România. 21 de persoane au murit în 24 de ore

Redacția

Guvernul distribuie o nouă tranșă de bani pe cardurile sociale

Redacția

Cadastrarea României, misiune imposibilă: Nici jumătate din țară nu este cadastrată, deși ținta era să încheie procesul în acest an

Redacția
Încarcă...