NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Proiect de hotărâre privind somarea ApaVital cu privire la achitarea redevenței la zi

Consilierul local Sorin Olariu a înaintat, la secretariatul Consiliului Local al municipiului Pașcani, un proiect de hotărâre ce ar putea clarifica situația în care operatorul regional de apă și canalizare operează în municipiu fără să achite redevența solicitată de autorități.

 

 

Olariu dorește ca aleșii locali să someze, conform prevederilor art. 61 din contractul de delegare, ApaVital să achite în termen de maxim douăzeci de zile contravaloarea la zi a redevenței datorate, conform HCL 88/2015, pentru folosirea rețelelor de apă și canalizare. În cazul în care aceștia nu se conformează, contractul de delegarea a serviciilor de apă-canal către ApaVital ar urma să fie reziliat pe riscul și costul operatorului regional.

„Este vorba despre o somare a celor de la ApaVital, de a-şi plăti redevenţa la zi, conform HCL nr 88. Am mai văzut şi zilele acestea facturi de la ApaVital pentru apa pluvială în care noi plătim penalităţi. Practic, municipalitatea plăteşte penalităţi, dar ApaVital nu plăteşte. Vreau prin acest proiect să ne recuperăm banii”, a declarat consilierul local, Sorin Olariu.  

Consilierul PMP își fundamentează aceste prevederi din proiectul de hotărâre tocmai pe ceea ce este stipulat în contractul de delegare. La articolul art. 61, alin. 2 lit. b) din documentul citat se prevede că în cazul în care operatorul nu-și îndeplinește obligațiile din contract, după ce a fost somat, atunci localitatea, parte a autorității delgant, poate să înlocuiească operatorul.

„Dacă, la expirarea termenului fixat în somație operatoul nu și-a îndeplinit obligațiile  pe care nu le executase sau le executase necorespunzător, și dacă această neîndeplinire a obligațiilor contractuale ne este determinată de neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către autoritatea delegantă, aceasta sau oricare dintre Localitățile semnate pentru teritoriul său poate, pe cheltuiala și pe riscul Operatorului să recurgă șa una dintre următoarele măsuri:

b) să îl înlocuiască pe acel Operator care nu și-a îndeplinit obligațiile cu o altă societate, în scopul de a remedia neexecutarea sau încălcarea ce a condus la notificare, până la restabilirea situației normale”, se stipulează în Contractul de delegare la art 61, alin. 2, litera b.

Mai mult, în proiectul inițiat de Sorin Olariu, se prevede ca, în cazul în care ApaVital nu achită banii datorați municipalității, Pașcaniul să se retragă și din ARSACIS.

Consilierul local își mai întemeiază proiectul și pe două decizii ale Curții de Conturi care au constat că bugetul local a fost păgubit prin neîncasarea redevenței și că, Consiliul Local nu a făcut niciun efort pentru ca ApaVital să respecte hotărârile legislativului local. Inspectorii instituției amintite au apreciat că pentru nerespectarea unei hotărâri de consiliu, aleșii au dreptul, conform legii, de a rezilia contractul cu operatorul căruia i-au fost concesionate serviciile de apă și canalizare.

Proiectul a fost depus la secretariatul Consiliului Local în data de 24 februarie și ar trebui să fie prezent pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna martie, asta dacă nu primarul Dumitru Pantazi va alege să încalce legea așa cum a făcut-o și în cazul altor inițiative ale consilierilor din opoziție.

 

 

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Declarațiile de avere ale primarului, viceprimarului și consilierilor locali secretizate de municipalitate

Răzvan Grecu

Zăpada din intersecții, îndepărtată de angajații de la Gospodăria Comunală

Marius Parteni

Primarul, viceprimarul și consilierii din Ruginoasa îi roagă pe localnici să nu se implice în confruntarea mascaților

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site