RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Prof. dr. Bogdan Doroftei, despre fertilizarea in vitro: „1 din 6 cupluri vor să facă un copil dar nu pot”. Apel medical de la Iași: Opriți vânzătorii de iluzii!

Prof.dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al Maternității „Cuza-Vodă” din Iași și deținător al Centului de Fertilitate ORIGYN din Iași, face un apel public către autorități pentru a stabili și adopta o lege care să reglementeze fertilizarea in-vitro în România. Medicul spune că în momentul de față nu sunt reglementate nici măcar o serie de condiții generale, iar la nivel național sunt mulți „vânzători de iluzii” care promit minuni familiilor ce încearcă să facă un copil, adesea pe bani grei, fără să fi existat vreo șansă acolo de la bun început.

România, singura țară din UE fără legislație în acest domeniu

Medicul spune că au existat două inițiative legislative în domeniu, în 2013 și în 2021, iar acum au fost demarate discuții chiar de la Iași, prin senatorul liberal Liviu Brătescu, pentru a se găsi consens în rândul tuturor partidelor și să se pună pe tapet o Legea a reproducerii umane asistate.

„Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu are legislație în acest domeniu. Sunt niște prevederi legate de medicina reproductivă în legea transplantului, dar sunt așa, la modul general, și ar fi important un astfel de cadru legal pentru a așeza lucrurile la locul lor. Ar fi util și oportun pentru pacienți dacă lucrurile ar fi corecte și complete, să nu țină medicina reproductivă de oricine, oricum, în orice condiții, mai ales în defavoarea pacienților”, a declarat prof.dr. Bogdan Doroftei pentru „Ziarul de Sănătate”.

  

Medicul a explicat că în momentul de față există o stare de confuzie în acest domeniu, generată și de faptul că lipsește acest cadru legal. Spre exemplu, în prezent funcționează două programe de sprijin financiar din partea statului român pentru familiile care nu pot să facă un copil și vor să urmeze un tratament de fertilizare in vitro. Unul este derulat de Ministerul Sănătății, celălalt de Ministerul Familiei. Unul oferă 10.000 de lei, celălalt 15.000 de lei. Astfel, deși există o cerere foarte mare din rândul pacienților, adesea clinicile supra-solicită proiectul de 15.000 de lei, iar cel oferit de Ministerul Sănătății rămâne cu toate fondurile neconsumate.

„Problema este că aceste programe sunt concurențiale și dacă aplici la unul, nu ai voie la celălalt. Corect și normal ar fi ca întreaga astfel de activitate să fie gestionată într-un singur program, sub cupola Ministerului Sănătății. Se creează confuzie și pentru pacienți, care nu mai știu exact ce și cum să facă”, a declarat prof.dr. Bogdan Doroftei.

„În 50 de ani populația țării va fi de 9 milioane de locuitori”

Problema este, spune specialistul, ca lumea politică să își asume că vorbim de o problemă de sănătate publică în România. 1 din 6 cupluri sunt în situația de a vrea să facă un copil, adesea la o vârstă înaintată, și nu mai au posibilitatea să facă asta pe cale complet naturală. Iar un proiect de țară ar trebui, în viziunea medicului, să includă și realitatea că natalitatea scade și previziunile pentru viitor nu sunt dintre cele mai optimiste.

„Acum e momentul ca cineva, cu o gândire vizionară, să facă ceva în sensul acesta. Nu doar declarativ. Natalitatea scade, nu putem merge în maniera asta, fiindcă în 50 de ani populația țării va fi de 9 milioane de locuitori, cu impact masiv asupra economiei, vieții de zi cu zi, la nivel social. Sunt oameni care din diferite motive ajung la un moment în viața în care își doresc un copil și constată că nu pot să facă asta: ar trebui încurajați. Dar nici să ajungem la extreme, cum e modelul Ungariei, care a naționalizat toate clinicile fiindcă au considerat probleme de siguranță națională și au stabilit ca obiectiv măcar oprirea declinului demografic, dacă nu creșterea natalității”, a punctat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Deși costurile fertilizării in vitro diferă de la regiune la regiune, medicul spune că în general o astfel de procedură complexă ajunge să coste între 20.000 și 25.000 de lei, în condițiile în care medicația necesară pentru acești pacienți între 6 și 7 mii de lei, în aceeași sumă totală. O lege-cadru, care să explice când și cum funcționează reproducerea umană asistată, ar permite apoi și un program de sprijin unitar, transparent, care să dea încredere pacienților ce-și doresc un copil și să simtă că există sprijin al statului în demersul lor.

Continuarea pe Ziarul de Iași

Related posts

Povestea emoţionantă a mamei care a renunţat la un rinichi de dragul fiicei sale. „Acum e mult mai frumoasă, mai luminoasă, se vede că a prins viaţă”

Redacția

Orban, despre mască: Oamenii nu s-au născut cu cravata la gât sau purtând pantofi cu toc cui

Redacția

Ce sunt curele de detoxifiere şi care sunt riscurile la care te poţi expune. Medicii avertizează: “Macină din masa musculară”

Redacția
Încarcă...