NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Prezenţa tricolorului în arta populară – expoziţie la Muzeul Municipal

Începând de luni, 23 aprilie şi până pe data de 20 mai, Muzeul Municipal vă invită să vizitaţi o expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri. FOTO

 

Prezenţa tricolorului în arta populară datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Muzeul Municipal a adunat pentru această expoziţie, brâuri purtate de infanterişti în Primul Război Mondial, dar şi cămăşi, costume populare, ştergare şi manşete. Pe fiecare dintre acestea stă cusut cu mâna sau bordat, tricolorul românesc, bătut în mărgele.

  

„Încercăm să contruim o vreme a celor care au luptat atât în Războiul de Independenţă cât şi în Primul Război Mondial. Am pornit de la brâul şi bârneaţa care au fost purtate de trupele de infanterişti. Culorile roşu, galben şi albastru apar la sfârşitul veacului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, foarte frumos reprezentate pe o serie largă de costume populare. Femeile de la ţară au ştiut să interpreteze şi să dea valenţe tricolorului atât prin forma sa clasică cât şi prin elemente geometrice. Vă aşteptăm să treceţi pragul Muzeului Municipal”, a declarat Daniel Sava, muzeograf. 

Advertisements

Related posts

Femeia care a împlinit 105 ani își spune povestea de viață

Redacția

Doi bărbați din Mircești intoxicați cu monoxid de carbon

Oana Cordoneanu

Festival de Datini și Obiceiuri la Moțca

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site