RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Prețul grâului, cel mai bun din ultimele 15 luni. Fermierii din Iași se bucură însă mai mult de ploi

Chiar dacă prețul grâului la bursă a înregistrat o cotație record în ultima perioadă, depășind și 1.200 de lei tona, fermierii ieșeni au alte motive de bucurie, iar prețul grâului nu se află printre acestea.

Cel puțin, nu acum. Ploile din ultimele zile le aduc mai bine de o tonă de grâu, în plus, la hectar, după cum apreciază ei. Cât despre prețul de referință pe piața de cereale, unii fermieri cred că va scădea.

Piața grâului înregistrează noi creșteri de prețuri. Săptămâna aceasta, cotația futures a grâului a atins, la Bursa din Paris, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Fenomenul se explică pe fondul livrărilor din zona Mării Negre, sub semnul incertitudinii, din cauza recoltelor din Rusia și Ucraina afectate de lipsa precipitațiilor și a înghețului târziu, potrivit Reuters. Nici în Europa însă previziunile nu sunt mai optimiste după ce Franța, principalul producător de grâu, se confruntă cu ploi persistente.

„Ploaia asta o să umple bobul”

  

Astfel, prețul grâului cu livrare în luna septembrie, cel mai tranzacționat la bursa paneuropeană Euronext, a urcat luni până la 269 de euro pe tonă. Conform aceleiași publicații, cotația acestui contract a crescut cu aproape 5% într-o săptămână și cu 18% în cursul lunii mai. Și în portul Constanța grâul românesc a fost ofertat, ieri, la un preț de 1.200 de lei pe tonă. Cu toate acestea, unii fermieri din Iași încă nu se grăbesc să se bucure. ”Încă nu se reflectă prețul de pe bursă și la noi. Traderii au început într-adevăr să crească prețul, dar încă nu e prețul corect (…) Eu, deocamdată, pariez pe scădere, pentru că o să vină presiunea recoltatului, un alt factor care dictează prețul la grâu. Și anul ăsta, când au fost licitațiile mai importante, la toate a venit Rusia și a dat cel mai bun preț. Acum, pe creșterea asta de preț, Rusia a fost cam incertă. Săptămânile trecute au avut și zăpadă și frig, dar dacă în Rusia plouă și producția de grâu este bună, eu zic că o să vedem o scădere”, a apreciat Cezar Musteață, un fermier din Iași care exploatează aproximativ 250 de hectare de grâu, pe lângă alte culturi.

Însă, chiar și așa, fermierul recunoaște că e loc și de profit, estimările de producție pentru culturile însămânțate în primăvară fiind chiar bune, în creștere față de anul trecut. Fermierul se așteaptă la o producție de 4-5 tone de grâu la hectar și asta, spune el, datorită ploilor recente. ”Parcă mi-e frică să mă pronunț deocamdată, pentru că nu este în mâna noastră totul. Vedeți cum vine o grindină și ți-l pune jos. Să fie un 4 tone, 5 tone. E ceva decent, zic eu. Închidem pe plus. Un pic mai bine față de anul trecut, pentru că anul trecut ploaia asta de mai nu a mai venit. Deci ploaia asta face acum minimum o tonă de grâu la hectar în plus, la mine și la colegii mei. Pentru că o să umple bobul. E foarte binevenită ploaia asta! A venit când trebuie”, a mai spus fermierul din Iași.

Peste 45.000 de hectare cu grâu la Iași

Potrivit informațiilor puse la dispoziție ZdI de către reprezentanții Direcției Agricole Iași, suprafața cultivată cu cereale boabe la nivelul județului Iași, în anul agricol 2023-2024, a fost de 154.019 ha, din care suprafața cultivată cu grâu de 46.500 ha. Tot în anul agricol 2023-2024, producția la grâu a fost de 206.606 tone.

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/pretul-graului-cel-mai-bun-din-ultimele-15-luni-fermierii-din-iasi-se-bucura-insa-mai-mult-de-ploi–1639953.html

Related posts

Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost de 6.464 lei, în 2022. Cheltuielile, 86,8% din venituri

Redacția

Proiect: Restaurantele ar putea fi redeschise dacă vor fi panouri separatoare între mese

Redacția

Comorile din telefoanele mobile. Românii ar putea primi bani dacă le duc la reciclat

Redacția
Încarcă...