NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Premieră în administrația publică: proiect de hotărâre supus la vot fără cvorum de ședință! Trimiterea lui Pantazi în fața procurorilor DNA, subiect tabu pentru consilierii PSD!

 

Codul administrativ și prevederile acestuia par  a fi facultative la Pașcani, asta deoarece proiectele de hotărâre sunt supuse dezbaterii și votului, deși nu este asigurat cvorumul legal adoptării lor. Un astfel de caz s-a petrecut în ședința ordinară de Consiliu Local ce a avut loc la finalul lunii spetembrie, atunci când s-a dezbătut și votat proiectul de hotărâre privind sesizarea procurorilor DNA cu privire la un presupus abuz în serviciu comis de primarul Dumitru Pantazi.

 

Atunci consilierii PSD, 10 la număr, au anunțat că nu participă la vot, secretarul Irina Jitaru a lăsat ca ședința să se desfășoare, deși nu mai exista cvorum. Conform Codului Administrativ, pentru ca o ședință de Consiliu Local să se poată sefășura, la lucrările ei trebuie să participe majoritatea consilierilor în funcție. La Pașcani, majoritatea înseamnă 10, iar la votul proiectului de hotărâre în care se cerea trimiterea primarului Dumitru Pantazi în fața procurorilor DNA au participat la vot doar 9 consilieri locali: 8 de la PNL și unul de la PMP.

Tot în codul admininstrativ se prevede că pentru a adopta o hotărâre de Consiliu local, trebuie să voteze majoritatea consilierilor în funcție, adică în cazul Pașcaniului 10.

Cu toate acestea, Irina Jitaru, secretarul UATM Pașcani a consemnat că hotărârea a fost respinsă, în loc să o considere nesupusă la vot, din lipsa cvorumului, și să o reporteze pentru următoarea ședință. În procesul verbal întocmit la finalul ședinței, Jitaru a consemnat că proiectul de hotărâre a fost respins cu 1 vot împotrivă și 8 pentru.

Contactată cu privire la cvorumul de ședință, Irina Jitaru a susținut că în sală existau 19 consilieri și că această condiție era îndeplinită, chiar dacă aceștia au anunțat că nu participă la vot. De altfel, Jitaru nu este la prima experiență de acest gen. În anul 2016, a validat alegerea viceprimarului Gabriela Nedelcu cu doar 9 voturi, susținând din nou că cvorumul nu se aplică, deși la vot participaseră doar 9 consilieri locali, cu unul mai puțind decât prevedea legea. Hotărârea a fost invalidată de prefectul județului Iași, iar Gabriela Nedelcu a demisionat și  a fost supus din nou la vot, ocazie în care a fost aleasă cu 10 voturi.

Advertisements

Related posts

Un senator PSD propune ca suspecţii de corupţie să nu mai fie arestaţi

Redacția

Realizatoarea tv Mihaela Spiridon s-a înscris în PNL

Răzvan Grecu

„Bădia” Pantazi și-a spus cuvântul. PSD are începând de astăzi noi membri de conducere în biroul permanent

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site