NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Poze gratis la maternităţi. Sunt vizate mămicile care îşi abandonează bebeluşii

Medicii spun că, astfel, mamele ce îşi abandonează bebeluşii acolo vor fi mai uşor de găsit.Gravidele care nu vor prezenta un act de identitate la internarea în maternităţi vor fi fotografiate.

Această regulă este menţionată în ordinul publicat în Monitorul Oficial, privind aprobarea metodologiei privind realizarea obligaţiilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi profesioniştilor implicaţi în prevenirea şi intervenţia în cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc de părăsire sau părăsiţi în unităţi sanitare.

Practic, se doreşte prin această regulă descurajarea şi implicit reducerea abandonurilor de nou-născuţi în maternităţi. Astfel, la internare, personalul medical are oblogaţia de a solicita un act de identitate din partea mamei, căruia i se va face o copie şi se va ataşa la foaia de observaţie a pacientei.

  

Dacă, în momentul internării, mama nu deţine un act de identitate, cadrele medicale sunt nevoite să urmeze o serie de paşi. „Să solicite gravidei/mamei completarea Formularului declaraţie prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotârâre; să ataşeze la Foaia de observaţie Formularul; să fotografieze gravida/ mama şi să aplice fotografia pe Formularul declaraţie; să solicite organului de poliţie competent la care este arondată unitatea sanitară desemnarea unui reprezentant care să se deplaseze de urgenţă la sediul unităţii sanitare în vederea identificării gravidei care nu deţine act de identitate“, după cum se arată în ordin.

Advertisements

La Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, această practică de fotografie a mamelor se face de ceva vreme, după ce au fost înregistrate cazuri de abandon. „Situatia asta, să vină o gravidă fără buletin de identitate, fără acte personale, sunt situaţii destul de rare. Dar în ultima perioadă nu s-a pus această problemă. Am avut o situaţie în urmă cu doi ani, cu nişte persoane care au născut şi au fugit din spital, şi au fost nişte probleme inclusiv cu iz penal. Noi, de atunci, am decis că trebuie fotografiate mamele, pentru că una poate a furat documentul, poate este pierdut, sau a venit prea repede la spital fără acte“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul maternităţii.

Advertisements

sursa ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Computerul tomograf de la Spitalului Municipal de Urgență s-a stricat!

Răzvan Grecu

Noi restricții de călătorie au intrat în vigoare în Italia. Testul Covid negativ nu mai este suficient în multe locuri

Redacția

Crește rata de pozitivare. Peste 12% din testele COVID-19 au fost pozitive în ultimele 24 de ore

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site