NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Povestea emoţionantă a mamei care a renunţat la un rinichi de dragul fiicei sale. „Acum e mult mai frumoasă, mai luminoasă, se vede că a prins viaţă”

O femeie de 48 de ani din judeţul Iaşi a fost de acord să îşi doneze un rinichi pentru a-i salva viaţa fiicei sale. Tânără suferea de afecţiuni renale şi, în urma intervenţiei, care a fost una reuşită, va scăpa de povara dializei.

Mariana Breaur, din comuna Holboca, a aflat că îşi poate ajuta fiica în urmă cu câteva săptămâni, atunci când medicii ieşeni au efectuat o serie de investigaţii pentru a vedea dacă cele două sunt compatibile.  După ce analizele au ieşit pozitive, mama a luat decizia de a-şi ceda unul dintre rinichi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a fiicei sale. Tânăra a fost diagnosticată în urmă cu şase ani cu o maladie la rinichi şi, de atunci, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit existând riscul de a începe dializa.  „De la 17 ani la 23 de ani ea nu a putut face lucrurile pe care le facea cineva de vârsta ei. Mă simt minunat, ca şi cum aş fi născut a doua oară. Acum, fiica mea este mult mai frumoasa, mai luminoasă, se vede că a prins viaţă din nou”, a spus Mariana Breaur. Transplantul a avut loc pe 4 septembrie, mama şi fiica întâlnindu-se pentru prima dată după intervenţie joi, 6 septembrie. Doctorii de la Spitalul „C.I. Parhon din Iaşi” susţin că operaţia a fost una reuşită însă, cu toate acestea, tânăra care a primit rinichi va fi nevoită să mai stea în spital câteva săptămâni. Mama sa poate pleca acasă peste doar câteva zile. „Pacienta este o tânără care a avut o malformaţie congenitală, reflux ureteral bilateral, pentru care a suferit o intervenţie în copilărie. O perioadă functia renală a fost normală, dar, în timp, rinichii s-au distrus, ea aflându-se în pragul dializei. Era foarte important pentru ea să nu înceapă dializa, ci să primească un rinichi care să-i suplineasca funcţia renală”, a declarat medicul primar urolog Adelina Miron .

  

 

În 2018, la spitalul ieşean au mai avut loc alte 9 transplantul de la donatori vii, alte şapte fiind în urma unor prelevări de la persoane decedate. „Este important să sunsţinem transplantul de la donator viu care este, din păcate, singura alternativa la scăderea numărului de donatori cadaverici. Cuplul ideal este de mamă-copil, unde este compatibilitatea”, a precizat medicul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti ieşene. 


sursa www.adevarul.ro

Advertisements

Related posts

La psihiatru: Cum a amplificat pandemia fricile și obsesiile oamenilor. Cine și de ce s-a îmbolnăvit

Redacția

De ce acum sunt atâtea măsuri de relaxare față de perioada martie-aprilie, când erau câteva sute de infectări. Explicația lui Rafila

Redacția

Tentativă de sinucidere eşuată: un tânăr care a încercat să se spânzure cu un fular a căzut de la etajul 2 şi şi-a rupt picioarele

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site