NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Polițiștii fac verificări la „pomii de Crăciun”. Se anunță amenzi usturătoare!

Polițiștii au demarat acțiunea „Pomul de Crăciun”. În această perioadă, până în 24.12.2016, oamenii legii vor acționa în baza Planului de acțiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate din  tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi în special a Pomilor de Crăciun.

 

Având în vedere faptul că în luna decembrie se intensifică activităţile ilegale de tăiere, transport, prelucrare, procesare şi comercializare a pomilor de Crăciun, în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare, anual se iau aceste măsuri, menite să combată fenomenul.

Poliția Ieşeană a intensificat, premergător sărbătorilor de iarnă, acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul tăierii, transportului şi comercializării de materiale lemnoase şi a „pomilor de Crăciun”.

Astfel, premergător sărbătorilor de iarnă, polițiștii ieşeni acționează, la nivelul întregului judeţ, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite îndreptate împotriva fondului forestier, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare şi comercializare a speciilor tinere de arborete de răşinoase (brad şi molid), valorificate sub forma pomilor de Crăciun.

La activități participă polițiștii de la ordine publică în colaborare cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Echipele de control acţionează în zonele şi pe traseele vulnerabile, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice, în zonele împădurite cu răşinoase şi în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare.

Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă fac următoarele precizări:

•Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).

•La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).

•În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

•Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

Clanul Apăvăloaei: altă inculpare

Redacția

I-a furat identitatea cumătrei pentru a lua televizoare

Redacția

Poliţist din Pașcani pus să dea o grămadă de bani unui drogat ce l-a scuipat între ochi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site