NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Bogdan Pantazi: „Se vor produce schimbări mari pe piața zahărului. Din cauza renunțării la cote, există riscul să se întâmple același dezastru ca în sectorul laptelui, în ultimii ani de zile”

Directorul general al Agrocomplex Lunca Pașcani, Bogdan Pantazi, se teme că piața zahărului s-ar putea destabiliza în perioada următoare din cauza renunțării la cote, similar cu ce s-a întâmplat pe piața laptelui în ultimii ani.

 

Temerile fermierului sunt susținute și de prețurile pe tona de sfeclă de zahăr pe care le oferă cei patru procesatori din România, costuri de achiziție a materiei-prime care s-au diminuat de la circa 37 de euro tona, la 29 de euro/tona în ultimii ani.

Conform propriilor spuse, Agrocomplex Lunca Pașcani este cel mai mare producător de sfeclă de zahăr din zona Moldovei. În cadrul exploatației lui Pantazi se cultivă aproximativ 600 ha, iar producția medie într-un an normal este de undeva spre 60 de tone. Însă, în anul agricol 2015-2016, pe fondul secetei care și-a făcut simțită prezența în mai toată zona Moldovei, șeful Agrocomplex nu se așteaptă la o producție mai mai mare de 50 de tone de sfeclă/ha.

„Se vor produce schimbări foarte mari și pe piața zahărului, din păcate. Din cauza renunțării la cote, există riscul să se întâmple același dezastru ca în sectorul laptelui, în ultimii ani de zile. Sperăm să nu se ajungă acolo. Anul trecut, la sfeclă a fost un preț de pornire de 29 de euro pe tonă, un preț care, din păcate, nu acoperă cheltuielile, mai ales într-un an secetos. Și prognoza nu este tocmai bună”, a mărturisit Bogdan Pantazi în cadrul Progressive Tour HolsteinRO care s-a încheiat nu demult. „Pe sfeclă, subvențiile sunt la un nivel bun. Însă, chiar dacă plățile au crescut în ultimii ani, din păcate nu acoperă pierderile de preț. S-a plecat de la un preț de 36-37 euro tona de sfeclă și s-a ajuns la un preț de 29 de euro, în condițiile în care, în Moldova, vorbim de un al doilea an consecutiv secetos, cu producții aproape spre jumătate din ce se realiza în anii anteriori. Acești factori cumulați generează probleme mari cultivatorilor de sfeclă de zahăr și mulți își pun problema să renunțe la această cultură”.

Pantazi a mai adăugat că materia-primă este procesată de fabrica de zahăr din Roman, singura care a mai rămas pe zona Moldovei, unitate cu care în prezent negociază prețul anului următor.

Conform afirmațiilor șefului Agrocomplex Lunca Pașcani, în prezent exploatația sa deține 3.500 ha de teren pe care angajații săi le au în grijă, din care 3.000 ha arabil și restul pășuni, cu o structură diversificată de culturi.

„Suntem cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din zona Moldovei, loturi semincere, mai tot ce avem nevoie pentru furaje pentru fermă, porumb, suntem cultivatori și de cartof. Avem o diversificare mare pe partea vegetală”, a adăugat Bogdan Pantazi.

La nivelul anului 2014, românii consumau cam 550.000-600.000 de tone de zahăr, cu 20% mai puţin decât în 2012. Doar 20 la sută din cantitatea consumată este produsă în fabricile de prelucrare autohtonă. Din cele 33 de fabrici existente în urmă cu mai bine de 21 de ani, în prezent doar două mai prelucrează zahăr din sfecla de zahăr – Bod şi Luduş, iar alte două prelucrează sfecla de zahăr şi zahăr brut – Roman şi Oradea.

Irigații cu apă din Siret, pe bani proprii

În baza surselor de apă pe care le are la dispoziție, directorul general al companiei își dorește să ajungă la 1.500-1.700 ha irigabile pentru care crede că ar putea găsi soluții viabile finanțate prin fonduri proprii.

„Avem norocul că suntem pe valea Siretului și avem posibilitatea de iriga de acolo. De aceea spuneam că trebuie să ne limităm la acele suprafețe adiacente. Nu vom putea ajunge pe dealuri cu apă, fără investiții. În prezent avem 500 ha irigate, iar la anul sperăm să ajungem la 800 ha. Pe suprafața irigată cultivăm loturi semincere și sfeclă”, a conchis el.

Agrocomplex deține și 1.500 de capete de ovine (Suffolk și Carabașă, rasă mixtă) și totodată și un segment de 260 de taurine pentru carne.

Pantazi are în prezent 350 vaci la muls, 300 de capete tineret femel și 250 de tăurași Holstein la îngrășat, respectiv 300 de vaci din rasa Charolais.

Producția zilnică pe cap de vacă este de 30 de litri de lapte, cu o medie de 3,90 grăsime și 3.15 proteină.

În perioada 23-25 noiembrie 2016, HolsteinRO a organizat Progressive Tour „Vezi pentru a te convinge”, o vizită în patru dintre cele mai importante ferme progresive din România: Agroserv Măriuța, Agroind Focșani, Agrocomplex Pașcani și Panifcom Iași.

Sursa: revistafermierului.com

loading...
Advertisements

Related posts

Sponsorizare pentru spitalul din Târgu Frumos din partea unei companii din Pașcani

Marius Parteni

O nouă viziune asupra pieței din zona vale

Teona Gherasim

Primăria a pierdut procesul cu societatea Interdentis SRL în care solicita 2,1 milioane lei! Municipalitate poate face recurs!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site