RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Podul lui Dumnezeu și legendele care s-au transmis din generație în generație

Podul Natural de la Ponoarele este unicul pasaj natural rutier funcțional din țara noastră și un loc care fascinează pe oricine are prilejul să ajungă aici.

 

  

De acest pod sunt legate multe legende. Unele spun că podul ar fi fost construit de Hercule, altele că aici ar fi locuit Dracul și că atunci oamenii s-au rugat la Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumnezeu a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului.

Altă legendă spune că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana, după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt. Din bătrâni se povestește cum că prin anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra căreia trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele, a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Mănăstirea Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori, iar în ea nu trăiește nici un pește.

Podul lui Dumnezeu este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj).

Se pare că Dumnezeu îi protejează pe cei care trec podul care îi poartă numele. De-a lungul timpului, au trecut peste el şoferi, biciclişti şi motociclişti, dar nu a existat niciodată un accident grav în urma căderilor.

Sursă: www.acasalaromani.ro

Related posts

 Cutremur de 4.3 grade pe scara Richter astăzi, în zona seismică Vrancea

Redacția

Zi neagră la Mamaia: Trei oameni s-au înecat. Lanţ uman pentru salvarea a şapte persoane

Redacția

Mare agitație în prima zi de împărțire a ajutoarelor de la U.E.

Teona Gherasim
Încarcă...