NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Plata pentru gărzile medicilor: ce propune ministrul?

Ministerul Sănătăţii propune sindicatelor din sistemul sanitar o nouă formă a Ordinului de Ministru 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile. Reacţia ministerului vine în contextul apelului Federaţiei „Solidaritatea Sanitară“, care le-a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare, dacă nu le sunt menţionate în aceste contracte anumite drepturi.  

 

 

  

Federaţia solicită MS dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75%, dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore. „Înţelegem că nivelul remunerării din sistemul sanitar are de recuperat. Înţe­legem nemulţumirea medicilor, şi înţelegem, de asemenea, sau trebuie să înţelegem, că am făcut câţiva paşi care reglementează câteva drepturi în plus pentru medici“, a arătat ministrul Vlad Voiculescu.

Federaţia „Solidaritatea Sani­tară“ a trimis recomandarea sa către 12.000 de medici din spitalele publice. Potrivit medicilor ieşeni, în condiţiile actuale de muncă, atunci când asigură garda, rămân în spital peste 25 de ore, fapt ce duce la oboseală sau chiar epuizare. „Un astfel de program determină epu­i­zare, apariţia sindromului burnout sau a accidentelor vasculare. A fost un astfel de caz în UPU Galaţi, acolo unde un medic a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se afla la muncă, după o gardă. În plus, din cauza oboselii, pot apărea şi cazuri de malpraxis, pentru că şi medicul este un om care are nevoie de odihnă. Or, atunci când eşti supraaglomerat şi foarte obosit, poţi greşi“, a apreciat dr. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog la Spitalul „Sfântul Spiridon“, secretar al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Autorităţile au anunţat că a fost intensificată activitatea de supraveghere a difteriei

Redacția

Primul studiu despre impactul pandemiei asupra psihicului românilor, făcut la Iași: Oamenii sunt mai furioși și mai triști

Redacția

Alexandru Rafila propune ca majoritatea spitalelor să primească pacienți bolnavi de COVID-19, pe circuite separate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site