NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Vine frigul. Cum se face diferența între viroză și COVID la copii

Care sunt manifestările celor două afecţiuni? „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate“, arată directoarea Spitalului de Infecţioase. Până acum au fost internaţi 139 de copii. Doar 12 erau cu vârste sub un an, şi evoluţia lor a fost bună.

Sezonul rece, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, nu aduce veşti bune. Chiar dacă cei mici păreau a fi din categoria cea mai ferită din punctul de vedere al gravităţii bolii, medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă: un copil poate face şi gripă, şi COVID 19 în acelaşi timp. „Noi nu ştim cum va reacţiona organismul lor în acest context!“, spune prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, au fost internaţi 139 de copii şi adolescenţide la începutul pandemiei şi până acum. Dintre aceştia, doar 12 au avut vârste de până un an. „Cel mai mic pacient a avut o lună. Avea infecţie şi cu rotavirus, şi cu SARS COV 2. Dar evoluţia a fost bună. În general, evoluţia copiilor cu vârsta de până la un an a fost una favorabilă, fără complicaţii, unii chiar fără simptome“, a precizat Carmen Dorobăţ.

În ultima perioadă însă s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri pozitive în rândul copiilor de vârstă şcolară. De la 1 septembrie şi până acum, 18 pacienţi cu vârste de sub 18 ani au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. „E vorba în marea majoritate a cazurilor de focare familiale. Adică, mai mulţi membri din familie infectaţi, nu neapărat toţi. Da, într-adevăr, sunt mai mulţi în ultima perioadă. Probabil că asta se datorează relaxării exagerate şi fără respectarea măsurilor de protecţie din perioada vacanţei sau concediile părinţilor. Dacă până acum se vorbea de lipsa simptomelor chiar la copii, au fost şi sunt acum în spital pacienţi «mici» simptomatici din punct de vedere al COVID 19“, a spus Carmen Dorobăţ.

Advertisements
  

O listă a simptomelor pentru COVID 19 la copii include febra de peste 37 de grade şi rinoreea. „La acestea se adaugă, rar, anumite erupţii cutanate, dar care, la noi cel puţin, nu pot fi similare cu cele din boala Kawasaki. Frecvent însă sunt simptomele gastrointestinale la copii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Medicii infecţionişti au spus că există o necunoscută şi în acelaşi timp un pericol odată cu venirea sezonului rece. Sezonul gripei care, conform statisticilor, afectează mai mult persoanele tinere, sub 18 ani, respectiv copiii, decât cele în vârstă se va suprapune peste pandemia de COVID 19. „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate. Dar există pacienţi care nu prezintă astfel de simptome la COVID 19. Adică, nu există o regulă nici la această vârstă. În aceste situaţii, în care simptomele celor două boli sunt comune este necesar testul în cazul ambelor infecţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Oboseala, durerile de cap şi febra ar fi cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu noul coronavirus în rândul ceor mai mici pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Problema din punctul de vedere al simptomatologiei este suprapunerea expunerii celor două virusuri, unul sezonier, cel al gripei, şi unul pandemic, cel al SARS COV 2. „Aici este problema, pentru că, deocamdată, nu ştim cum reacţionează cele două împreună. Cert este că simptomele sunt foarte asemănătoare, ceea ce face obligatorie testarea pentru ambele cazuri de boală. Evident, necesară este, mai ales la persoanele vulnerabile, dar nu numai, vaccinarea antigripală în acest an. După mine, astfel ne ajutăm şi pe noi, pe cei din jurul nostru şi pe medici“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Advertisements

Experţii internaţionali mai atrag atenţia asupra faptului că puţini copii prezintăşi simptome precum tuse sau pierderea gustului ori a mirosului. Cercetătorii din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, conform ziarului „The Guardian“, au realizat o listă cu trei simptome comune ale infecţiei cu noul coronavirus atât în rândul copiilor, cât şi în cel al adulţilor: febră, crize de tuse şi pierderea simţurilor, precum gustul sau mirosul. Cu toate acestea, ei adaugă că boala se manifestă diferit în rândul celor mici. Astfel, 55% dintre copii au prezentat oboseală, 54%, dureri de cap şi febră, 38%, dureri în gât, 35%, pierderea apetitului, 15%, o erupţie cutanată neobişnuită, iar 13%, diaree.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Record: 37 de copii născuţi într-o singură zi la maternitate, la Iaşi

Redacția

Spitalul „Sfântul Spiridon“ – 260 de ani de existenţă. Două zile de sărbătoare la cel mai mare spital din Moldova

Redacția

DSP: În județul Iaşi nu este epidemie de gripă, dar iarna încă nu s-a terminat

Redacția
Încarcă...