RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA

Rocile studiate de roverul Curiosity al NASA au dezvăluit indicii ale unui trecut locuibil pe Marte, în urmă cu miliarde de ani.

În Craterul Gale de pe planeta Marte, roverul Curiosity a descoperit o cantitate surprinzătoare de oxid de mangan, un mineral găsit de obicei în lacurile de pe Pământ datorită condițiilor extrem de oxidante care duc la formarea de cristale de mangan în prezența oxigenului.

Descoperirea făcută de Curiosity pe Marte sugerează că, cel mai probabil, condiții similare au existat în Craterul Gale, atunci când era plin cu apă în urmă cu eoni.

Procese mai ample în atmosfera marțiană

  

„Pe Pământ, astfel de depozite apar tot timpul ca urmare a oxigenului din atmosfera noastră produsă de viața fotosintetică, și de la microbii care ajută la catalizarea reacțiilor de oxid de mangan”, a explicat geochimistul Patrick Gasda de la Los Alamos National Laboratory din SUA.

„Pe Marte, nu avem dovezi de viață, iar mecanismul care produce oxigen în atmosfera antică marțiană nu este clar, astfel că modul în care oxidul de mangan s-a format și s-a concentrat aici este incert. Aceste descoperiri indică procese mai ample care apar în atmosfera marțiană sau apa de suprafață și arată că este nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege oxidarea pe Marte”,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

VIDEO FOTO Atac la Nikolaev: Cel puțin 3 morți și mai mulți răniți, după ce rușii au lovit un bloc / Moscova susține că ținta a fost o ”bază de mercenari străini”

Redacția

Taverna Racilor din Timişoara, închisă și ea temporar și amendată cu 15.000 de lei, la o zi după de ce ANPC a anunțat închiderea temporară a Tavernei Racilor din Herăstrău

Redacția

Statul cumpără 70 de milioane de teste de salivă pentru școli. Banii vin de la Fondul de rezervă

Redacția
Încarcă...