NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Persoanele decedate, înmormântate cu brăţări de identificare?

Persoana decedată va fi înmormântată purtând, obligatoriu, la mâna dreaptă o brăţară cu date de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat îngrijirile mortuare, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

 

“O brăţară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat serviciile funerare, îngrijirile mortuare şi serviciile de tanatopraxie este obligatorie şi se aplică pe mâna dreaptă a decedatului”, se notează în document. Iniţiatorii proiectului justifică măsura prin faptul că o astfel de brăţară ar lămuri situaţiile în care există sesizări ulterioare, eventual suspiciuni, din partea rudelor celui decedat, cum ar fi cele legate de serviciile de îmbălsămare. Potrivit noilor reguli, agenţii economici care prestează servicii funerare vor fi obligaţi “să păstreze şi arhiveze contractele de prestări servicii şi copii ale documentelor fiscale timp de 5 ani”.

  

Soluţiile folosite la conservarea cadavrului, dar şi cele pentru îmbălsămare, trebuie să fie din cateoria biocidelor, avizate şi autorizate. În cazul în care persoana decedată este înhumată, firma de pompe funebre are obligaţia să pună “eşantioane din aceste substanţe în flacoane din material plastic de minim 10 ml, etichetate, alături de defunct în sicriu.” În cazul persoanelor decedate prin boli infecţioase, administratorul cimitirului unde sunt înhumate trebuie să păstreze o evidenţă a acestora.

Totodată, în spitale şi în cimitire va fi interzisă orice formă de publicitate pentru firmele ce prestează servicii funerare. “În unităţile sanitare şi instituţiile de medicină legală se interzic înfiinţarea şi funcţionarea spaţiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepţia spaţiilor necesare derulării formalităţilor, iar personalului instituţiilor respective i se interzice să influenţeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare”, se arată în proiectul de Hotărâre. Proiectul de act normativ va rămâne pe site-ul Ministerului Sănătăţii până pe 29 iunie.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Centru de sacrificare a mieilor în Pașcani

Redacția

Autoritățile solicită respectarea restricțiilor chiar și în vacanța de 1 mai

Redacția

Luni se împart produsele de igienă de la UE

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site