Logo

RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Patronul Remar Paşcani a rămas singur în cursa pentru CFR Marfă

Privatizarea CFR Marfă continuă doar cu Grup Feroviar Român (GFR), companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, după ce asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup – Donau Finanz şi compania americană OmniTRAX s-au retras. “Am depus oferta de cumpărare pentru CFR Marfă”, a declarat omul de afaceri Gruia Stoica.

 

  

 GFR este implicată şi în procesul de privatizare a operatorului de transport feroviar de marfă BDZ din Bulgaria. Compania a accesat recent o linie de credit de 54 milioane de euro de la EximBank destinat acestei achiziţii. Grup Feroviar Român, ce deţine pachetul majoritar de acţiuni al firmei Remar Paşcani, este al doilea mare operator de transport feroviar de marfă din România şi face parte din grupul Grampet, controlat de Stoica. Grupul este cel mai mare jucător privat din sectorul transportului feroviar din România şi unul dintre principalii competitori la nivelul Europei Centale şi de Sud-Est, asigurând servicii de transport şi logistică în mai multe ţări europene. Asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup – Donau Finanz a anunţat miercuri că a decis să se retragă din procesul de privatizare a CFR Marfă şi îşi rezervă dreptul de a contesta procedura la instituţiile abilitate. Consorţiul a precizat că, având în vedere complexitatea procesului şi volumul semnificativ de informaţii care trebuiau analizate pentru realizarea în mod corespunzator a propriei evaluări a CFR Marfă, a depus la Ministerul Transporturilor mai multe cereri de amânare, acestea fiind respinse. Totodată, americanii de la OmniTRAX au ieşit din cursă în urmă cu două săptămâni, în condiţiile în care nu au depus oferta preliminară şi neangajantă. Compania americană a contestat procesul de privatizare şi a cerut reluarea procedurii, precizând că are nevoie de mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist al transportatorului feroviar de marfă. OmniTRAX a depus contestaţii la Tribunalul Bucureşti, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Termenul pentru depunerea ofertelor de cumpărare a expirat miercuri, la ora 12:00, câştigãtorul urmând sã fie desemnat joi. Privatizarea CFR Marfă presupune vânzarea a 51% din acţiunile companiei. Licitaţia pentru privatizarea companiei porneşte de la 180 milioane de euro. Premierul Victor Ponta şi-a asumat public, în Guvern, responsabilitatea privatizării CFR Marfă şi i-a spus ministrului Transporturilor că nu are de ce să îl critice, deoarece inclusiv transformarea datoriilor în acţiuni era introdusă de la început în procedură, “altfel nu venea nimeni” la licitaţie. “Vreau să spun public că nu mă derobez de responsabilitate, am ştiut tot timpul procedura, iar termenele foarte scurte – poate că o companie americană e nemulţumită, dar nu le-am stabilit chiar noi, aşa, de capul nostru, acele termene, board-ul (FMI-n.r.) de pe 26 (iunie-n.r.) e pe 26, tot în America”, a afirmat ieri Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

sursa ziarul de iasi

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

ANAF a stabilit procedura de aplicare a eșalonării la plată. Ce trebuie să știe firmele

Redacția

“Lavanda Todirești” a familiei Andriescu, pe harta Proiectului Bun Comun (Common Good) finanțat de Uniunea Europeană (video Asirys Supertineri)

Carmen Bălăceanu

Declarații de avere: Cine sunt consilierii locali care au câștigat cel mai bine în 2019!

Marius Parteni
Încarcă...