Parlamentarii şi-au asigurat bătrâneţile. Chiar dacă nu a deschis gura pe parcursul întregului mandat decât la depunerea jurământului, un deputat sau un senator va beneficia de o pensie minimă dublă faţă de cea medie şi de patru ori mai mare decât cea socială.
Cea mai mică pensie pe care o va încasa un fost parlamentar la împlinirea vârstei de pensionare va fi de 1.550 de lei, în plus faţă de pensia aferentă perioadei în care s-a aflat în câmpul muncii. Parlamentarii „cu vechime”, care au prins măcar trei mandate, vor încasa lunar 4.630 de lei ca pensie specială. Deputaţii şi senatorii ieşeni au respectat în cadrul votului direcţia cerută de partidul din care fac parte: puterea a votat pentru, opoziţia contra. De prevederile legii vor beneficia însă cu toţii, în schimbul unei simple semnături pe o cerere depusă la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului.
Conform legii adoptate ieri de plenul reunit al Parlamentului, la împlinirea vârstei de pensionare, parlamentarii au dreptul, la încheierea mandatului, la o pensie calculată în funcţie de numărul de mandate în care şi-au reprezentat alegătorii la Bucureşti. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează ca 0,55% din produsul între numărul lunilor de mandat şi valoarea indemnizaţiei lunare a unui parlamentar în funcţie, în limita a cel mult trei mandate. Indemnizaţia suplimentară se va ridica astfel la o sumă cuprinsă între 1.550 şi 4.630 lei.
„Pentru” a votat şi deputatul Constantin Adăscăliţei (PSD). Acesta a invocat ca argumente pentru opţiunea sa restricţiile la care sunt supuşi parlamentarii prin lege şi tentaţia corupţiei. „Ca parlamentar, nu ai voie să ai afaceri. Apoi, dacă nu-i motivezi cumva, pot fi tentaţi «să pună mâna». Există şi alte categorii de pensii speciale, cu mii de beneficiari, cum sunt judecătorii. Alte categorii nu trebuie să răspundă în faţa alegătorilor la fiecare patru ani”, a spus Adăscăliţei.
cititi articolul complet pe www.ziaruldeiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}