RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Parlamentarii şi-au asigurat bătrâneţile. Cei „cu vechime”, care au prins măcar trei mandate, vor încasa lunar 4.630 de lei ca pensie specială

Parlamentarii şi-au asigurat bătrâneţile. Chiar dacă nu a deschis gura pe parcursul întregului mandat decât la depunerea jurământului, un deputat sau un senator va beneficia de o pensie minimă dublă faţă de cea medie şi de patru ori mai mare decât cea socială.

Cea mai mică pensie pe care o va încasa un fost parlamentar la împlinirea vârstei de pensionare va fi de 1.550 de lei, în plus faţă de pensia aferentă perioadei în care s-a aflat în câmpul muncii. Parlamentarii „cu vechime”, care au prins măcar trei mandate, vor încasa lunar 4.630 de lei ca pensie specială. Deputaţii şi senatorii ieşeni au respectat în cadrul votului direcţia cerută de partidul din care fac parte: puterea a votat pentru, opoziţia contra. De prevederile legii vor beneficia însă cu toţii, în schimbul unei simple semnături pe o cerere depusă la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului.

Conform legii adoptate ieri de plenul reunit al Parlamentului, la împlinirea vârstei de pensionare, parlamentarii au dreptul, la încheierea mandatului, la o pensie calculată în funcţie de numărul de mandate în care şi-au reprezentat alegătorii la Bucureşti. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează ca 0,55% din produsul între numărul lunilor de mandat şi valoarea indemnizaţiei lunare a unui parlamentar în funcţie, în limita a cel mult trei mandate. Indemnizaţia suplimentară se va ridica astfel la o sumă cuprinsă între 1.550 şi 4.630 lei.  

  
Conform legii, indemnizaţia se poate cumula cu orice alt venit, reprezentând astfel o pensie suplimentară faţă de cea calculată în funcţie de contribuţia la fondul de pensii de stat. Indemnizaţia suplimentară se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia încasată de un parlamentar în funcţie. Legea nu ia în calcul ipoteza în care indemnizaţia unui parlamentar ar putea să şi scadă. Indemnizaţia suplimentară se suportă din bugetul de stat, nu din cel al asigurărilor sociale şi se obţine în baza unei simple cereri. De la prevederile legii sunt excluşi parlamentarii care au fost condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie.
 
Stanciu: „Întrebarea este ce ne dorim: un Parlament puternic sau unul slugarnic”
 
Din cei 21 de deputaţi şi senatori ieşeni aflaţi în funcţie, 15 s-au aflat printre cei care au semnat susţinerea proiectului de lege. Dintre cei 15, doi şi-au retras semnătura, iar în final unul a votat contra, iar celălalt s-a abţinut. Unul din cei mai fermi susţinători ai pensiilor speciale pentru parlamentari a fost veteranul Camerei Deputaţilor, Anghel Stanciu (PSD) (foto), aflat la al şaselea mandat. Acesta a apreciat că pensia specială ar putea fi un stimulent astfel ca pentru un fotoliu de deputat sau senator să candideze oameni realizaţi profesional. „Întrebarea este ce ne dorim: un Parlament puternic sau unul slugarnic. Ce stimulent ar avea un om ca Nani (directorul SC Antibiotice SA, n.r.) să candideze, el care a arătat că poate conduce cu succes o mare societate? Eu nu mai candidez. Dar am o operă în spate, sunt preşedintele Senatului Universităţii, 34 de legi aprobate. Sunt un om care a făcut ceva”, a argumentat Stanciu. Acesta nu a putut însă răspunde la întrebarea în ce fel legea susţinută de el ar putea împiedica intrarea în Parlament şi a unor oameni a căror singură calitate este cea de membru al unui partid victorios în alegeri.

 
Adăscăliţei a votat şi „pentru ca Stanciu sau Răţoi să plece la pensie”

„Pentru” a votat şi deputatul Constantin Adăscăliţei (PSD). Acesta a invocat ca argumente pentru opţiunea sa restricţiile la care sunt supuşi parlamentarii prin lege şi tentaţia corupţiei. „Ca parlamentar, nu ai voie să ai afaceri. Apoi, dacă nu-i motivezi cumva, pot fi tentaţi «să pună mâna». Există şi alte categorii de pensii speciale, cu mii de beneficiari, cum sunt judecătorii. Alte categorii nu trebuie să răspundă în faţa alegătorilor la fiecare patru ani”, a spus Adăscăliţei.

În glumă, acesta a adăugat că o pensie mai mare ar fi singura posibilitate de a-i convinge pe parlamentarii în vârstă să se retragă. „Am votat «pentru» şi pentru ca Stanciu sau Răţoi să plece la pensie. Cum altfel să-i convingi?”, a adăugat Adăscăliţei.
 
13 iniţiatori ai legii care nu şi-au retras semnătura
 
Constantin Adăscăliţei (PSD)
Ionel Agrigoroaiei (UNPR)
Camelia Bogdănici (UNPR)
Marin Burlea (UNPR)
Florin Constantinescu (PSD)
Gheorghe Emacu (UNPR)
Sorin Iacoban (PSD)
Sorin Lazăr (PSD)
Petru Movilă (PMP) – a lipsit de la vot
Cristina Nichita (PSD)
Daniel Oajdea (independent)
Neculai Răţoi (PSD)
Anghel Stanciu (PSD)

cititi articolul complet pe www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Bogdan Alexa susținut de Maricel Popa pentru o funcție de vicepreședinte al CJ Iași!

Marius Parteni

Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor locale. Data scrutinului: 27 septembrie

Redacția

Cum functioneaza super-imunitatea parlamentarilor. Vor primi pe birou toate probele procurorilor

Redacția
Încarcă...