NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Parlamentarii PSD evită să spună cum vor vota moţiunea de cenzură

Unii dintre ei au fost propuşi pe listă de primarul Mihai Chirica, aflat în conflict deschis cu Liviu Dragnea. Victorel Lupu (senator) şi Vasile Axinte (deputat) au declarat, fără echivoc, că vor schimbarea premierului Grindeanu.

 

Cei mai mulţi dintre parlamentarii PSD de Iaşi refuză să se pronunţe tranşant asupra votului pe moţiunea de cenzură. Cu toate acestea, şapte dintre cei nouă aleşi au semnat documentul menit să-l detroneze pe Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului. Dar unii dintre parlamentarii cu care am vorbit ieri spun că semnarea moţiunii ar înseamna „un pas procedural” (sic!) şi evită să spună care va fi votul lor de miercuri. Printre cei care s-au exprimat tranşant în favoarea adoptării moţiunii se numără Victorel Lupu (senator) şi Vasile Axinte (deputat). „În momentul în care partidul i-a retras susţinerea, trebuie să lase locul altcuiva. Domnul Grindeanu nu mai este membru PSD, a fost exclus”, a spus Victorel Lupu, încă de la sfârşitul săptămânii trecute. La rândul lui, Axinte a confirmat ieri că va vota în favoarea moţiunii. „Moţiunea de cenzură va trece sigur. Am semnat şi voi vota pentru aprobarea ei. Fără adoptatea acestei moţiuni, nu poate fi aplicat programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile în decembrie 2016”, a declarat Axinte.

  

 

Cine sunt parlamentarii care au semnat moţiunea

 

În afară de cei doi parlamentari menţionaţi mai sus, alţi cinci social-democraţi şi-au pus semnătura pe moţiune: Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Doru Pănescu, Silviu Macovei şi Vasile Toma. Ceilalţi doi parlamentari ai PSD Iaşi sunt Vasile Cîtea şi Nicu Bănicioiu, dar ei nu se aflau în ţară în momentul în care moţiunea a fost semnată de PSD şi citită în Parlament. „Sunt nişte paşi procedurali care trebuie urmaţi, unul dintre ei a fost ieri (duminică, n.r.) în momentul prezentării şi citirii în plenul Parlamentului.

Dar, votul final va fi miercuri, la orele 11.00. Este trist că am ajuns într-un astfel de impas politic”, a menţionat deputatul Silviu Macovei. La rândul ei, Camelia Gavrilă a evitat să se pronunţe tranşant, dar a subliniat că tendinţa ei este să evite o „aventură politică”. „Am urmărit cu foarte multă îngrijorare, toţi parlamentarii de Iaşi, criza politică. Oricare parte am analiza dintre cele două, nu putem spune că este favorabilă şi că este o criză a partidului care trebuie rezolvată cu suficient de multă înţelepciune pentru ca programul politic să meargă mai departe şi coerenţa politică şi parlamentară să se deruleze”, a comentat deputatul Gavrilă.

Ea a susţinut că semnătura pe moţiune reprezintă faptul că a citit şi analizat documentul. „Încă mai cred la o anume reconciliere care să ducă la ieşirea din această situaţie inedită, de unicitate în manualul politic. Tendinţa mea este de a merge pe o coerenţă politică şi pe o evitare a unei scindări a partidului şi a unei aventuri politice”, a mai spus Gavrilă.

 

Restul parlamentarilor PSD de Iaşi au evitat ieri să răspundă la telefon, deşi au fost contactaţi în mai multe rânduri: Tudor Ciuhodaru, Doru Pănescu, Vasile Toma, Vasile Cîtea şi Nicu Bănicioiu. La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Iaşului, Mihai Chirica, declara că acei parlamentari care vor vota pentru adoptarea moţiunii „se vor compromite” şi îi vor compromite şi pe cei care le-au acordat sprijinul pentru a intra în legislativul ţării. Cu excepţiile Axinte şi Lupu, ceilalţi parlamentari PSD de Iaşi au fost susţinuţi de Chirica, unii dintre ei fiind chiar impuşi de primarul Iaşului. De menţionat că Mihai Chirica îl sprijină pe Sorin Grindeanu în războiul cu liderul PSD Liviu Dragnea. Moţiunea va fi supusă votului Parlamentului mâine dimineaţă. Chiar dacă şapte dintre parlamentarii PSD Iaşi au semnat moţiunea, acest lucru nu garantează că votul de miercuri al acestora va fi pentru adoptarea moţiunii, au precizat ieri surse social-democrate.  

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea

Redacția

Judecat pentru că a jefuit un bărbat, pentru a putea juca la „păcănele”!

Redacția

Un om al străzii în vârstă de 70 de ani a fost transportat de urgență la UPU Iași având hipotermie severă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site