NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pantazi răspunzător de plata prejudiciilor cauzate de Crăciunescu! Curtea de Conturi a înștiințat consilierii locali de acest lucru în luna martie! (DOC)

Primăria a pierdut procesul prin care solicita ca fostul primar Grigore Crăciunescu să achite suma de 1,4 milioane de lei constatată de către inspectorii Curții de Conturi drept prejudicii comise ca urmare a implementării unor investiții în perioada 2009-2012.

 

Decizia judecătorilor nu este una definitivă, însă faptul că prima instanță a stabilit că dreptul la acțiune al Primăriei municipiului Pașcani pentru recuperarea prejudiciului s-a prescris, arată că cei din conducerea municipalității nu și-au făcut treaba la timp.

De altfel, acest lucru rezultă și dintr-o serie de adrese transmise de Curtea de Conturi aleșilor locali în luna martie a acestui an. Inspectorii atrăgeau atenția atunci că prejudiciile nu au fost recuperate și că există pericolul ca dreptul de a recupera banii pe calea justiției să se prescrie. Mai mult, cei de la Curtea de Conturi apreciază că în cazul prescripției, trebuie trași la răspundere cei care au permis să se ajungă în această situație.

 „Având în vedere prerogativele pe care le aveți vă înaintăm spre analiză, câte un exemplar al actului de control înregistrat sub nr. 16.680 din 31.10.2017 și al Deciziei nr.128/2017 de prelungire a termenului pentru realizarea măsurilor dispuse prin Decizia 16/2011 și ulterior Decizia nr.28/2012, respectiv Decizia nr.135/2013, Decizia nr. 127/2014 și Decizia nr. 159/2015, în vederea urmăririi modului de ducere la îndeplinire de către ordonatorul principal de credite a măsurilor dispuse de Camera de Conturi Iași, urmând ca până la data de 31.03.2018, să ne informați cu privire la rezultatele propriilor analize efectuate, cu precizarea ședințțelor la nivelul Consiliului Local al Municipiului Pașcani în care s-au analizat actele de control, măsurile dispuse și acțiunile întreprinse în acest sens (…) Având în vedere faptul că acțiunile întreprinse la nivelul unității nu au condus la implementarea într-totul a măsurilor dispuse pentru stabilirea întinderii și recuperarea prejudiciilor, există riscul prescrierii dreptului la acțiune care va atrage răspunderea persoanelor cu atribuții în cadrul unității în aceste situații”, se arată în comunicarea făcută de auditori consilierilor locali.

La prima vedere, vinovat de această situație este ordonatorul principal de credite, după cum indică Curtea de Conturi, adică primarul municipiului Pașcani, în acest caz, Dumitru Pantazi. Acesta ar fi trebuit să sesizeze instanțele de judecată cel mai târziu în anul 2014 pentru ca dreptul la acțiune să nu se prescrie. Legea prevede că poţi cere instanței recuperarea unui prejudiciu în maxim trei ani de când ai cunoscut că el există.

Abia în anul 2017, cu trei ani mai târziu decât îl limita legea, actualul edil șef a dispus ca municipalitatea să-l acționeze în judecată pe fostul edil pentru a recupera suma de 1,4 milioane lei. Magistrații au respins acțiunea pe motiv că a intervenit prescripția.

Această sumă a fost constatată de inspectorii Curții de Conturi ca fiind imputabilă celor care au administrat bugetul local între anii 2010 și 2012. Auditorii au stabilit aceste prejudicii în urma controalelor făcute și au emis, în acest sens, decizii ce au caracter obligatoriu pentru municipalitate.

În această speță este vorba despre următoarele sume care provin din investiții ce s-au efectuat cu încălcarea legislației în vigoare, în opinia inspectorilor Curții de Conturi. Astfel, pentru lucrările de asfaltare a străzilor Calea Iașului și Calea Romanului a fost constatat un prejudiciu de 1,1 milioane lei. Ceilalți 300.000 lei reclamați ca fiind prejudicii, provin din lucrările de reabilitare termică a blocurilor T6 și T7, dar și din amenajarea unei baze sportive într-o zonă inundabilă din suburbia Blăgești.

Primarul Dumitru Pantazi nu a putut fi contactat pentru a formula un punct de vedere, deși a fost apelat în mod repetat.

Click aici pentru document

loading...
Advertisements

Related posts

Zilele Municipiului Paşcani 2016 – program final

Ema Roman

Directorul Camerei de Conturi Iași neagă că ar fi discutat cu Gică Zanet, pe tema deciziei emise în anul 2017:„Raportul și procesul verbal trebuiau înmânate consilierilor locali. Noi am transmis documentele. Nu am vorbit cu Zanet pe acest subiect!”

Răzvan Grecu

Cadou de sărbători pentru edilul local din partea comercianților din piața vale, care își vând produsele în ploaie

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site