NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Ordinul Iezuit, de la Igantiu de Loyola până la Papa Francisc: cine sunt iezuiții și de ce Papa Clement al XIV-lea a anulat Ordinul

Ce este Ordinul Iezuit al lui Igantiu de Loyola, din care face parte Papa Francisc, și de ce a fost suprimat de-a lungul istoriei. Vreme de 41 de ani, Ordinul iezuit a fost suprimat, la inițiativa lui Papa Clement al XIV-lea. Papa Francisc este primul papă iezuit din istorie. Ordinul Iezuiților sau ”Societatea lui Isus” – 485 de ani de istorie.

 

  

Ordinul Iezuit, cunoscut și ca ”Societatea lui Isus”, are o istorie de 485 de ani. Acest ordin religios catolic a fost fondat în 1534 de un grup de studenți ai Universității din Paris, în frunte cu Ignațiu de Loyola, un cavaler spaniol, devenit ulterior preot. Igantiu de Loyola a fost lider în perioada Contrareformei sau a Reformei Catolice din 1545, inițiată de Papa Paul al III-lea, cu sprjinul monarhilor catolici din Spania și Imperiul Habsburgic, împotriva răspândirii Reformei Protestante.

Devotamentul lui Ignatiu de Loyola pentru Biserica Catolică (canonizat în data de 12 martie 1622 și sărbătorit de Biserica Catolică la data 31 iulie), s-a manifestat prin obediența absolută în fața Papei. A fondat Societatea lui Isus, ai cărei membri erau în număr de peste 1000, în colegii și case de formare – distribuite în douăsprezece provincii, în momentul morții sale. Exercițiile sale spirituale,publicate în 1548 și aprobate de Papa Paul al III-lea, au avut o influență proverbială pe latura spirituală.

Ordinul Iezuit și exercițiile spirituale ale lui Ignațiu de Loyola

Exercițiile spirituale concepute și publicate de Ignațiu de Loyola, pentru care este renumit în istorie, reprezintă o serie de meditații, rugăciuni și exerciții mintale, săvârșite într-o perioadă de 28-30 de zile, cu scopul de a-l ajuta pe om să discearnă voia lui Dumnezeu și de a-l forma spiritual pentru un destin dedicat credinței. Aceste excerciții sunt utilizate și astăzi în pregătirea iezuiților sau a credincioșilor care doresc să urmeze calea credinței catolice în viața de zi cu zi.

continuare pe www.a1.ro

Advertisements

Related posts

Schimbarea la Faţă a Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

Redacția

Universul Copilăriei va fi expus la Casa de Cultură

Teona Gherasim

Adormirea Maicii Domnului 2020. Tradiții și superstiții de Sântămăria Mare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site