NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

O poveste despre voinţă la „Sf. Spiridon“: Tratează bolnavii dintr-un scaun cu rotile

Andreea Nechita are 25 de ani şi este printre puţinii medici din ţară care-şi fac meseria dintr-un scaun cu rotile. În spital a intrat prima dată pe la vreo trei ani, când boala genetică de care suferea îşi lăsa la vedere semnele. Dar acolo unde s-a chinuit, Andreea şi-a găsit şi vocaţia.

 

  

A ştiut, crede ea, încă de pe atunci, chiar dacă nu întotdeauna foarte clar, că în spital îi e locul şi că atunci când o să părăsească patul de pacient o să poată lua în primire, după câţiva ani buni de învăţat, stetoscopul şi halatul alb. În cele din urmă a făcut-o, şi acum este medic rezident la Secţia Dermatovenerologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Prima dată în spital

Andreea a devenit suspectă de o boală genetică numită amio­trofie spinală de gradul III când era încă copil, căci, pe măsură ce creştea, aceasta a început să  mear­gă mult mai greu decât copiii de vârsta ei, să se împiedice tot mai des şi să urce scările din ce în ce mai greu.

În adolescenţă deve­nise aproape imposibil să se de­plaseze de una singură, aşa că cea mai mare parte a timpului şi-a petrecut-o prin spitale, unde diagnosticele erau aproape întotdeauna incerte şi mai mereu diferite de la o clinică la alta. În 2007, a ajuns în China, unde boala genetică a fost confirmată, şi Andreea a început tratamentul cu celule stem.

Un an mai târziu, aceasta a trecut printr-o operaţie de ocluzie intestinală, iar după intervenţie a ajuns în scaun cu rotile, la doar 16 ani.

„Eu mă aşteptam să se ajungă la asta, dar nu la vârsta asta. Ştiam că probabil pe la 40-45 de ani sigur va trebui să stau în scaun cu rotile, dar nu atât de repede“, spune Andreea despre perioada respectivă. Au urmat şedinţe de kinetoterapie, în ţară şi peste hotare, care au ajutat-o să se ridice din pat şi să stea în pi­cioare, cu sprijin.

În timpul ăsta, Andreea a citit şi-a învăţat, ca să nu se gândească prea mult la problemele ei. Aşa a trecut prin liceu, unde a urmat profilul Ştiin­ţe Sociale, şi într-o zi, după ce multă vreme a crezut c-o să facă Psihologie sau Drept la facultate, a decis că vrea să meargă la medi­cină.

„În mod paradoxal, chiar dacă trebuia să spun că nu mai vreau să văd spitale în viaţa mea, eu tot acolo am vrut să fiu. Eram în clasa a X-a când m-am hotărât, şi am început să învăţ. Ca să intru la Medicină, a trebuit să o iau de la zero, dar n-a fost o problemă“, îşi aminteşte Andreea zâmbind. Părinţii ei au susţinut-o încă de la început, dar n-au crezut c-o să reuşească să recupereze toată materia de una singură şi să intre.

„În spital mi-a fost locul, aici am ajuns. Am luat examenul din prima, şi cred că a fost o confirmare că aici trebuia să fiu. Toată facultatea am făcu­t-o în scaun, dar eu am vrut-o din start. Aşa am simţit, nu ştiu de ce“, mai spune Andreea. În scaun cu rotile, tânăra a participat aproape la fiecare curs şi s-a chinuit să ajungă zilnic dintr-o parte în alta, de la un laborator la celălalt.

În primii ani venea acasă după 10-12 ore, iar după ce se odihnea puţin, o lua de la capăt cu învăţatul până după miezul nopţii. Asta până a ajuns să facă practică în spitale, când şi-a confirmat încă o dată că acolo vrea să fie.

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Păşcănenii acuză Primăria de discriminare: Vor internet gratuit în zona deal și Parcul Peștișorul

Ema Roman

5195 de păşcăneni cer schimbarea Constituţiei. Iaşul fruntaş la semnat împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex

Ema Roman

Angajatii care se imbolnavesc in timpul concediului de odihna au dreptul la o noua vacanta

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site