RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

O nouă criză de vaccinuri pentru cei mici. La ce riscuri sunt supuși aceștia

Din această lună urma să înceapă programul de vaccinare pneumococică. Vaccinul nu a ajuns însă la Iaşi, şi nici nu va ajunge prea curând în cabinetele medicilor de familie. Ce riscuri sunt pentru cei mici, în caz de nevaccinare?

 

  

Vaccinul pneumococic, vaccin care teoretic urma să fie introdus în Programul Naţional de Vaccinare, iar din luna septembrie să fie administrat gratuit, nu a ajuns şi nici nu va ajunge prea curând în cabinetele medicilor de familie. Asta deşi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anunţat printr-un comunicat de presă la jumătatea lunii august că au finalizat procedura de achiziţie a vaccinului, iar din septembrie va începe campania de vaccinare, urmând să fie distribuite 477.000 de doze care vor acoperi necesarul pentru campania de imunizare din acest an, dar şi pentru primele luni din 2018.

Potrivit medicilor de familie ieşeni, de la Direcţia de Sănătate Publică nu au primit niciun răspuns, iar din discuţiile purtate cu reprezentanţii firmei producătoare, acesta va fi disponibil în cel mai bun caz la sfârşitul lunii octombrie, însă cel mai probabil în cursul lunii noiembrie.

Prin administrarea vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe sunt prevenite boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele, urmând să fie administrat copiilor la 2, 4 şi 11 luni.

„Este un vaccin foarte bun, pentru că aproximativ 85% dintre îmbolnăvirile respiratorii, în primul rând otitele, meningitele, pneumoniile sunt date de acest pneumococ. De ani de zile noi vaccinăm, părinţii au făcut eforturi şi l-au cumpărat, în medie o doză costă 250 de lei. Acum se introduce în schema care este va­labilă în toată Europa, vor fi tot trei doze, fiind un vaccin foarte răspândit. A fost trecut în lista de vaccinări obligatorii încă de acum trei ani, în limita fondurilor, care însă nu existau“, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean.

Încă de acum zece ani Organizaţia Mon­dială a Sănătăţii a recomandat introducerea vaccinurilor pneumococice în programele de imunizare, recomandare care a fost urmată şi de România, vaccinul fiind introdus în Programul Naţional de Vaccinare în anul 2013, cu menţiunea că va fi introdus efectiv în funcţie de fondurile disponibile. Acest lucru a făcut ca majoritatea pă­rinţilor să îl achiziţioneze pe cont propriu din farmacii pentru a-şi putea imuniza copiii, costurile unei doze fiind de aproximativ 250 de lei.

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene vaccinul pneumococic este compensat în diferite moduri, iar aco­perirea vaccinală variază între 70% şi 98%, ceea ce reduce incidenţa bolilor pneumococice, dar şi mortalitatea cauzată de acestea.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Niciun medic de familie din Pașcani nu s-a înscris în programul de vaccinare! Vezi lista cabinetelor din județ unde se va face vaccinul

Redacția

De azi, la „Socola” se fac internări de zi. Dar mai întâi trebuie făcută o programare telefonică

Redacția

Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România

Redacția
Încarcă...