RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

O criză care se va adânci în următorii ani: Trei comune din Iaşi fără medici de familie

În judeţul Iaşi, există trei comune care nu au medic de familie de mai bine de un an de zile, pacienţii din aceste zone fiind nevoiţi să se înscrie pe listele altor medici de familie, din comunele apropiate.

 

  

Dacă în anul 2017 în judeţ existau doar două comune fără medic, şi anume Ion Neculce şi Costeşti, din anul 2018 s-a mai adăugat o comună, fiind vorba despre Cucuteni. Medicul care profesa aici şi-a scos praxisul la vânzare din iulie 2018 şi s-a mutat în Iaşi, însă nu a existat nimeni altcineva care să îi ia locul în acest timp.

La Costeşti, medicul de familie a plecat din cauză că erau prea puţini pacienţi, fiind tot mai dificil să fie asigurată astfel supravieţuirea cabinetului. Mai mult, în ultimii doi ani, numărul medicilor de familie ieşeni s-a redus cu aproape 50, dacă în 2017 erau 241 medici distribuiţi în cele 418 sate ale judeţului, în 2019 numărul lor este de 196, care activează în 191 de cabinete.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor (CM), filiala Iaşi, spun însă că acesta este abia începutul, scăderile drastice urmând să se vadă de acum încolo.

„Momentan există o mică pauză din cauză că vârsta de pensionare a medicilor a crescut la 67 de ani, ceea ce înseamnă că pentru aproximativ doi ani putem spera că vor mai fi doctori, însă apoi se va relua problema, deoarece nu are cine să le ia locul. Astfel, când se vor retrage medici din Iaşi, praxisurile respective vor fi preluate de medici care lucrează în mediul rural, iar satele vor rămâne fără medic, ceea ce este o problemă pentru că medicina de familie în mediul rural este singura specialitate care există”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Problema principală, conform specialiştilor, este că se scot foarte puţine locuri la rezidenţiat pentru medicina de familie, deşi ar exista medici tineri dornici care să ocupe locurile respective. Reprezentanţii CM, dar şi cei de la Societatea Naţională de Medicină a Familiei au solicitat în mai multe rânduri scoaterea mai multor locuri la examenul de rezidenţiat pentru această specialitate.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Vaccinul Pfizer-BioNTech: Cum funcţionează şi cum va fi livrat

Redacția

Medic ginecolog: Când alege cezariana, mama se gândeşte la ea, nu la copil

Redacția

România a solicitat aproape 11 milioane de doze de vaccin anticoronavirus din cele care ar urma să fie cumpărate de Uniunea Europeană

Redacția
Încarcă...