RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Modul de vânzare a locuinţelor ANL a fost modificat. Toate schimbarile aici!

Tinerii chiriaşi ai imobilelor aparţinând Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) vor putea cumpăra casa respectivă fie cu un credit bancar contractat cu garanţia statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedură nepermisă până în prezent.

 

  

Facilităţile la cumpărarea de către tineri a unei locuinţe ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanţă aprobată în şedinţa de miercuri. Legislaţia aplicată până în prezent stabileşte că locuinţele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. Preţul locuinţei putea fi însă achitat doar integral la data încheierii contractului, din sursele proprii ale cumpărătorului şi/sau din credite contractate de către acesta de la instituţii financiare autorizate. Prin ordonanţa aprobată ieri, Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate “inclusiv cu garanţia statului”, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, şi că preţul de vânzare va putea fi achitat şi în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare. “Pentru achiziţionarea locuinţelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a Romăniei, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat”, se arată în document. Contractul de vânzare cu plata în rate lunare va stipula că transferul de proprietate asupra locuinţei se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare şi că, până la achitarea valorii de vânzare, locuinţele rămân în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Cumpărătorul va avea şi posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parţial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale. Contractul va mai stabili că persoana care cumpără locuinţa se obligă să achite ratele lunare la scadenţă, iar pentru neachitarea la tennenul de scadenţă a obligaţiilor de plată, va datora după acest termen majorări de întârziere. În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nicio altă formalitate, titularul contractului fiind considerat de drept în întârziere şi având obligaţia de a preda locuinţa la data notificată.

sursa ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

20 de blocuri riscă să fie debranșate din cauza datoriilor, de către Prest Serv Apa! Vezi lista cu datornici! (DOC)

Răzvan Grecu

PSD nu vrea referendum pe tema apei deoarece majoritatea cetățenilor ar fi mulțumiți de ApaVital

Ema Roman

Primăria vrea bani europeni, dar pune condiții idioate în documentația unei licitații pentru selectarea unui partener pentru implementarea proiectului de reabilitare a Școlii „Iordache Cantacuzino”

Răzvan Grecu
Încarcă...