Înscrierea la grădiniţe sau şcoli a copiilor ar putea fi condiţionată de vaccinarea împotriva unor boli grave. Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect care prevede efectuarea a nouă vaccinuri obligatorii împotriva unor boli precum tetanosul, poliomielita şi difteria. Poate fi condiţionat dreptul fundamental la educaţie de vaccinare? “Părinţii şi copii sunt supuşi la un conflict, până la urmă”, este de părere Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.
Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege potrivit căruia înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei şi tuberculozei. Dacă la momentul înscrierii într-un ciclu de învăţământ copiii nu sunt vaccinaţi. părinţii vor avea la dispoziţie un an pentru a rezolva această problemă, în caz contrar şcoala putând refuza înscrierea. Vor exista şi excepţii, în cazul copiilor “care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.
“Dacă la înscrierea la grădinita/şcoală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în urmatorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare”, potrivit Hotnews, care a consultat proiectul.
Pentru a putea fi înscris la grădiniţă/şcoală părinţii copilului trebuie să obţină de la medicul de familie o adeverinţă pe care să scrie “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: “Nu putem să ne imunizăm “natural”
Conferenţiar doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, care face parte din grupul de lucru de la Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea proiectului privind vaccinarea obligatorie spune că prin aşa-numitele vaccinuri tradiţionale se previn boli foarte grave care se soldează de cele mai multe ori cu complicaţii grave sau cu deces.
“Nu putem să ne imunizăm “natural” împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, decât cu riscuri foarte mari pentru sănătate. Faptul că aceste boli au dispărut din România şi din alte ţări europene se datorează tocmai acoperirii vaccinale foarte ridicate. O acoperire vaccinală bună, ce previne apariţia acestor boli, este undeva la 95%”, a explicat pentru gândul conf dr Alexandru Rafila.
Consilierul ministrului Sănătăţii a dat trei exemple de cazuri cu boli grave la copii nevaccinaţi.
“În Spania în cursul primăverii s-a înregistrat un caz de difterie la un copil nevaccinat. Acesta din păcate a murit. A fost primul caz după mulţi ani în Spania. Copiii din colectivitatea unde a intrat acest copil nevaccinat s-au contaminat şi ei cu bacteria patogenă, a fost vorba de opt copii. Pentru că erau vaccinaţi, ei nu au făcut forma mortală a bolii”, a relatat Rafila.
Alt exemplu este legat de situaţia din Ucraina. În Ucraina în ultimii cinci ani acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei a fost de 50%, cu o scădere dramatică la începutul acestui an, în zona unde au apărut cazurile, undeva la 15%. Aici au existat două cazuri de paralizie la doi copii în regiunea din Ucraina care se învecinează cu România, Ungaria şi Slovacia.
“Cel de-al treilea caz este de la noi de la spital, de la Matei Balş. Am avut în acest an trei copii care s-au îmbolnăvit de tetanos şi care nu erau vaccinaţi. Am avut deces la unul din cazuri, iar la celelalte două s-au făcut eforturi foarte mari ca să fie vindecaţi. Sigur că dacă vom considera că unul, două sau trei cazuri sunt puţine, atunci putem să zicem că vaccinarea nu e necesară. Din păcate pe măsură ce acoperirea vaccinală scade, numărul acestor cazuri se va înmulţi”, a explicat conf dr Alexandru Rafila.
„Până la urmă ceea ce ne dorim este să găsim o soluţie prin care să putem furniza la timp totdeauna vaccinul copiilor, părinţii să fie informaţi şi să aibă acces la informaţie, iar medicii şi profesioniştii din sănătate să îşi asume responsablitatea informării corecte a părinţilor, profesorilor”, mai spune Rafila.
Rafila spune că proiectul vaccinării obligatorii mai are nevoie de vize juridice, de consultarea cu alte acte normative, ca să nu existe contradicţii, iar apoi va intra în dezbatere publică şi parlamentară.
Articolul integral pe gandul.info
Citește și: {loadposition articlescategoryload}