NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Mii de pelerini aşteptaţi sâmbătă la pomenirea de doi ani a părintelui Iustin de la Petru-Vodă

Obştea mănăstirii Petru-Vodă din judeţul Neamţ aşteaptă aproximativ 10.000 de pelerini sâmbătă, 13 iunie, la slujba de pomenire de doi ani de la trecerea la cele veşnice a arhimandritului Iustin Pârvu, fapt pentru care s-a solicitat Poliţiei, Jandarmeriei şi Serviciului de Ambulanţă să trimită echipaje în zonă.

La slujba de pomenire vor fi prezenţi şi înalţi prelaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 februarie 1919 şi şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942 şi 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la ‘reeducare’ la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie.

După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele şi-a continuat misiunea de a schimba câtuşi de puţin această lume şi, în 2000, a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii şi un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înfiinţat o publicaţie de învăţătură şi atitudine ortodoxă, cu apariţie lunară, numită ‘Glasul Monahilor’, în prezent intitulată ”Atitudini”.

  

Părintele Iustin Pârvu a trecut la cele veşnice pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani şi a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru Vodă. În cimitirul acestei mănăstiri au loc de odihnă preotul Gheorghe Calciu Dumitreasa şi poetul Radu Gyr.

Advertisements

Cu câteva zile înainte de moarte, întrebat de monahi ce cuvânt lasă poporului român, părintele Iustin Pârvu a răspuns: ”Poporul român … pentru poporul român este un cuvânt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpân. Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată”.

De numele părintelui Iustin Pârvu se leagă şi campania împotriva documentelor de identitate biometrice, demarată la începutul anului 2009, în martie 2013, fiind organizat la Bucureşti un miting împotriva actelor electronice la care au participat câteva mii de oameni.

Obştea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinţilor Martiri din temniţele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viaţă şi poate fi vizitată de toţi credincioşii.

De sărbătoarea Bunei Vestiri a fost dezvelit, în faţa primăriei, un bust al părintelui arhimandrit Iustin Pârvu.

Advertisements

sursa radioiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Concert de muzică ușoară dedicat artistului George Ghițulescu

Răzvan Grecu

O tânără de 18 ani a vrut să se sinucidă cu insecticid

Oana Cordoneanu

A crescut numarul arborilor seculari din judet

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site