RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Migraţia creierelor se face cu clasa: 103 dintre cei mai buni elevi ieșeni de clasa a XII-a au decis să plece la universităţi din Vest

Și în acest an, Iaşul va pierde o bună parte dintre cei mai buni absolvenţi de liceu: peste 100 dintre ei au decis să aplice pentru universităţi din străinătate. 

Trei sferturi dintre ei au ales Marea Britanie, pentru modul accesibil de a-şi finanţa plata taxelor. Multe universităţi britanice acceptă semnarea unui contract de împrumut, taxele de circa 9.000 de lire pe an urmând a fi plătite după absolvirea facultăţii şi după angajare, câte 10% pe an. De la colegiile de elită putem spune că se pleacă în afară efectiv „cu clasa“: 34 de elevi de la „Negruzzi“ sau 30 de elevi de la Naţional. Nu toţi aceştia sunt copii din familii cu stare materială: printre aplicanţi sunt şi elevi sau eleve care muncesc, sau au muncit încă din liceu, ca să se întreţină.

Tot în Anglia va pleca şi Bianca Altan, de la Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani. Aceasta a fost deja admisă la Universitatea Essex, unde va studia Criminologia. „Eu am căutat acest domeniu şi în ţară, am găsit ceva asemănător la Bucureşti, însă eu mi-am dorit să plec în străinătate să studiez. Mă gândesc că acolo o să-mi dezvolt capacitatea de a înţelege oameni noi şi culturi noi. Am aplicat, am fost admisă, condiţia este să iau minim 8 la bacalaureat, şi sper că nu va fi asta o problemă! Am făcut un împrumut pentru primul an, facultatea costă 9.000 de lire, şi voi plăti la începutul fiecărui an, tot dintr-un împrumut ca cel de acum, iar banii îi dau înapoi în rate după angajare. E ok, pentru că ei nu te constrâng să rămâi acolo să munceşti, poţi lucra oriunde atâta timp cât tu îţi plăteşti rata. Îmi mai place că, după cei trei ani ,pot aplica pentru încă un an în care să studiez într-o ţară din afara UE. Aş vrea să merg în Japonia, deoarece îmi doresc de vreo doi ani să ajung acolo. În Anglia am fost vara trecută, am lucrat la un magazin, şi cred că e o ţară cu care mă pot obişnui“, mărturiseşte Bianca. De la aceeaşi şcoală, Colegiul „Sadoveanu“ din Paşcani, îşi doresc să studieze în străinătate 8 elevi, din care trei au primit deja un răspuns favorabil.

  

„Banii de studii îi dau înapoi câte 10% pe an“

Şi de la Colegiul „Grigore Moisil“ (Liceul de Informatică) se pregătesc pentru plecare tot 8 elevi, în domenii ce vizează în special disciplinele informatică şi matematică. Unul dintre elevi însă vrea să studieze un domeniu cu totul nou. Alexandra Croitoru a aplicat pentru Universitatea Bradford din Anglia. Alexandra îşi doreşte să studieze Biomedicina.

„Vreau să continui pe medicină, îmi doresc de când eram mică. La liceu am ales mate-info pentru că de aici pot să plec la orice facultate. De la universitatea din Anglia am primit deja răspunsul, şi am fost acceptată. Cel mai probabil, voi sta în chirie acolo. Facultatea costă 9.000 de lire pe an, şi voi plăti printr-un împrumut, pe care trebuie să-l dau după absolvire înapoi, câte 10% pe an. Asta în condiţiile în care o să câştig peste 21.000 de lire pe an. Ratele sunt mici, pentru că ei merg pe ideea că educaţia este mai importantă. Sunt singura din şcoală care merg în acest domeniu, am terminat cu dosarul, iar acum ei aşteptă să dau bacalaureatul şi să le trimit diploma. Apoi voi rezolva cu împrumutul şi înscrierea la facultate“, ne spune Alexandra Croitoru.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ministrul Educaţiei: Rata de infectare de vineri va fi luată în calcul pentru modul de funcţionare al şcolii

Redacția

Lecţie deschisă, voluntariat, spectacol armânesc şi flash mob, în Săptămâna Şcolii Altfel la Liceul “Nicolae Iorga”

Ema Roman

Topul liceelor din Iași în funcţie de rezultatele la evaluarea națională: Colegiul Național Mihail Sadoveanu în top 10

Redacția
Încarcă...