NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Micul geniu de la Iași. La doar 7 ani, Nicolas este lider mondial la șah

Iustin-Nicolas Cazacu, un puşti din Iaşi, care abia a împlinit vârsta de 7 ani, este lider mondial la şah, la categoria sa de vârstă. În primii 10 jucători din lume, în luna februarie, este un alt român, Balazs Kovacs, dar Nicolas este deasupra tuturor, întrecând jucători din ţări precum China, Franţa sau Brazilia.  

Având o poveste parcă inspirată din celebrul film ”Gambitul damei”, campionul român a început să joace şah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a iniţiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună. Şahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât şi fraţii săi, au învăţat să joace şah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori. 

”Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas.  

Primele competiţii la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câştigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internaţional de juniori – ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări; şi aici, Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă.  

  

Nu are concurenţă la categoria sa de vârstă 

Pentru că a observat că ieşeanul nu avea concurenţă la grupa de juniori, antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiţie a fost la începutul acestui an, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului. Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiţie şi a obţinut victorii imense, împotriva unor jcători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional.  

Şahul devine, încet, încet, un mod de viaţă în familia Cazacu. Deplasările la competiţii se fac cu trenul, alături de membrii clubului ”Cotnari Chess Academy”, întreaga familie fiind alături de tânărul şahist. Nicolas se antrenează în mod oficial, de trei ori pe săptămână, la ”Cotnari Chess Academy”, dar orele sale de antrenament sunt mult mai multe, alături de sora sa, Sofia, în vârstă de 8 ani, care participă, de asemenea, la competiţii de juniori.

”Sunt mândru de realizările lui Nicolas, cu atât mai mult cu cât ştiu că în spatele lor stau multe ore de muncă şi perseverenţă.”, a mai spus, pentru ”Adevărul”, tatăl lui Nicolas.  

În acest moment, cea mai mare pasiune a lui Nicolas-Iustin Cazacu este, bineînţeles, şahul, dar, ca orice copil de vârsta sa, visează ca într-o zi să devină medic sau fotbalist. 

Profesorul Vlad Ungureanu spune despre Nicolas, micul geniu de la Iași, lider mondial la șah la doar 7 ani, că este ca o bucată de aur, care trebuie șlefuită.

”E o bucată de aur. Nicolas trebuie să fie șefuit. Depinde cum îl șlefuiești. Dacă îl șlefuiești greșit, s-ar putea să nu mai ai ce face cu el. Chiar dacă e o măsură cam drastică pentru vârsta lui, trebuie să îl învățăm cu greul. Permanent trebuie să avem grijă ca el să facă totul cu zâmbetul pe buze, așa cum juca fotbal Ronaldinho, doar cu zâmbetul pe buze. E bucuria de a face sport, de a juca șah. Eu mai am acum, un copil extraordinar de bun, dar ei sunt foarte rari. Am mai avut un copil foarte bun, care acum lucrează la o bancă mare din Londra, la doar 21 de ani. Ei sunt foarte rari.”, a declarat antrenorul Vlad Ungureanu.

Vlad Ungureanu este fost profesor de matematică și antrenor de șah, la Palatul Copiilor din Iași. A renunțat la postul de profesor, tocmai din dragoste pentru șah și pentru posibilitatea de a lucra cu astfel de copii, înzestrați cu o minte sclipitoare.

”Am renunțat la matematică, pentru că aici am șansa de a lucra cu niște copii deosebiți. La ultimul concurs de seniori, cel din Iași, am analizat la Nicolas o poziție și am rămas mișcat. E de o profunzime cum rar văd la copii și credeți-mă, măcar 200 de copii îmi trec prin mână într-un an de zile. Nu îmi aduc aminte ca un copil la 6 ani să fie de o asemenea profunzime. Eu tot speram să îl domin în analiză, dar nu, tot timpul venea cu ceva. Logica din mintea lui este un mare plus pentru el. I-am spus tatălui, ai grijă, deocamdată rezultatele astea sunt ale lui, nu ale mele. Eu îi dau altă abordare, îl fac să vadă lucrurile altfel. El are acum niște rezultate pentru un copil de 12 ani.”, mai spune profesorul Vlad Ungureanu.  

telem.ro

Advertisements

Related posts

Caz șocant în Iași! Și-a bătut nevasta însărcinată până a murit fătul

Redacția

Drama unei fete din Iaşi răpită si exploatată sexual ani de zile în Europa. Are doi copii

Redacția

De sărbători, doar luminiţe. Fără Târg de Crăciun, fără „Orăşelul copiilor“

Redacția
Încarcă...