Sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă din cauza aplicării taxei clawback. Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spun că majoritatea celor pe care-i reprezintă au unităţi de producţie în ţară şi nu au altă soluţie decât insolvenţa sau reevaluarea portofoliului de produse.
Acest lucru ar avea ca efect dispariţia de pe piaţă a sute de medicamente cu preţ accesibil. Între acestea se află produse pentru afecţiuni cardiovasculare, gastrice sau pentru sistemul nervos central. Analizând situaţia medicamentelor pe bază de reţetă, se constată că medicamentele ieftine, cu preţuri mai mici de 25 de lei, reprezintă 75 la sută din volum şi 21,6 la sută din valoare. Acestea vor fi cele care vor fi scoase de pe lista de compensate şi vor dispărea de pe piaţă. În contextul în care principalul argument al Guvernului pentru menţinerea taxei în formula actuală este îndeplinirea acordului cu FMI şi Comisia Europeană, companiile membre APMGR au cerut celor două instituţii să se pronunţe public asupra menţinerii taxei clawback în forma actuală.
Tratament adaptat la condiţiile de piaţă
Farmaciştii ieşenii spun însă că în ultimii ani mai multe medicamente ieftine au lipsit periodic de pe piaţă. „Numărul celor care se îmbolnăvesc creşte foarte mult, iar pe anumite paliere – pacienţii cronici şi care beneficiază de reţete pe programe de sănătate – consumul este mai mare. Din cauza consumului crescut în ultima vreme în cazul pacienţilor oncologici, diabetici sau psihiatrici, s-a întâmplat să mai lipsească unul sau mai multe medicamente din schema terapeutică prescrisă de medic”, ne-a declarat dna Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. În acest sens, farmaciştii spun că schemele de tratament trebuie adaptate noilor condiţii de piaţă. „Din cauza taxei clawback, producătorii s-au mai retras din ţară cu produsele lor, iar producătorii de generice afectaţi au fost puşi în situaţia de a vedea ce este rentabil, pentru a nu falimenta. În aceste condiţii, unele produse ieftine nu au mai fost în mod intenţionat produse, pentru că nu le mai aduceau nici un beneficiu financiar, iar cheltuielile de producţie erau mai mari decât preţul obţinut”, a completat dna Streit.
Lipsesc antiinflamatoare şi medicamente pentru cardiaci
Din farmaciile ieşene lipsesc antiinflamatoarele injectabile importante şi o parte din medicamentele pentru cardiaci. Cele mai solicitate de bolnavi la raftul farmaciilor sunt: Aflutop, Dupmaston, Solu-Medrol şi Euthyrox – pentru glanda tiroidă. Din gama medicamentelor oncologice lipsesc produsele cu substanţele active Methotrexate (formă orală), Dacarbazinum (soluţie injectabilă) şi Daunorubicinum (soluţie injectabilă). Şi cardiologii şi chirurgii cardiovasculari se plâng de lipsa unor medicamente importante pentru propriii pacienţi. Este vorba de Papaverină, Heparină, Nitroglicerină, Noradrelina, Amiodarona şi Propafenona. „Sunt medicamente injectabile care, din câte am înţeles, nu se găsesc în toată ţara. Ministerul Sănătăţii ne-a cerut lista de medicamente generice care lipsesc pentru a ne ajuta cu soluţii. Până atunci încercăm ca, în funcţie de pacient şi de starea lui să aplicăm altă schemă terapeutică”, ne-a spus prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu”.
Salvarea vine de la Antibiotice Iaşi
Reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor spun însă că o parte din medicamentele care lipsesc ar putea fi produse de SC Antibiotice Iaşi. În schimb reprezentantul pacienţilor, Cezar Irimia, a atras atenţia că pacienţii români au acces din ce în ce mai redus la medicamente, iar speranţa de viaţă se reduce, în condiţiile în care şi-aşa este cu cinci ani mai mică, în comparaţie cu celelalte ţări europene. Potrivit acestuia, românii nu îşi mai permit să îşi procure medicamentele necesare, din cauza sărăciei.
sursa Evenimentul de Iasi