NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Măsuri sporite pentru combaterea secetei în agricultură

Instituţia Prefectului Iaşi a remis, la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de măsuri recomandate pentru reducerea efectelor secetei pentru anul în curs, ce cuprind activităţi de prevenire, protecţie şi pregătire, în timpul şi după trecerea acestui fenomen. 

Astfel, în perioadă de secetă se interzice arderea miriştilor, expunerea pe perioadă caniculară a animalelor la soare, se caută posibilităţi de irigaţii în sistem ANIF sau locale, reabilitarea amenajărilor de irigaţii existente şi identificarea zonelor din judeţ cu risc ridicat de secetă şi a comunelor în care nu sunt condiţii pentru aplicarea irigării culturilor, poziţionarea lor pe hartă şi atenţionarea primăriilor comunelor respective.

În plus, în cazul situaţiilor deosebite, se poate trece la bararea albiilor râurilor Bahlui, Bahluieţ cât şi o serie de pâraie locale, pentru a uda culturile de pajişti naturale prin inundare sau brazde. „Chiar dacă precipitaţiile din perioada de primăvară-vară au refăcut în cea mai mare parte deficitul de umiditate din sol, trebuie reţinut că solul are o capacitate limitată de reţinere a apei, ceea ce impune luarea unor măsuri agrotehnice imediate, încă de la înfiinţarea culturilor”, spun reprezentanţii Prefecturii Iaşi.

  

Una dintre principalele recomandări ale Prefecturii în cazul campaniei de prevenire este cultivarea de plante cu consum specific mic de apă şi înrădăcinare profundă, folosirea hibrizilor şi soiurilor rezistente la secetă. Pentru pajişti, se recomandă executarea regulată a lucrărilor de întreţinere şi identificarea surselor de apă pentru animale. „În prezent, păşunile şi fâneţele judeţului Iaşi ocupă circa 107,3 hectare (28% din agricol) şi reprezintă o sursă principală în furajarea animalelor ierbivore.

Dat fiind fenomenul de secetă prelungită cu care s-a confruntat judeţul Iaşi în ultimii ani, se înregistrează o dispariţie a masei vegetative de pe majoritatea suprafeţelor cu pajişti naturale imediat după ieşirea din repausul biologic, cu efecte negative asupra stării de întreţinere a animalelor”, se arată într-o informare publicată pe pagina de internet a Prefecturii Iaşi.

Săptămâna trecută, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia deschiderii staţiilor de pompare de la Sculeni şi Moreni, după ce un număr de şapte comune din zona Prutului au fost afectate de secetă. 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Advertisements

Related posts

Incompetență! Primarul Dumitru Pantazi a dat banii pășcănenilor pe un proiect greșit! Reabilitarea Palatului Cantacuzino întârziată cu câteva luni din acest motiv!

Răzvan Grecu

Plombările drumurilor din judeţ sunt în toi

Redacția

Cât costă o vizită în „Valea celor doisprezece“. Complexul unic în România este inspirat din „Stăpânul Inelelor“

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site