NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Mai multe societăţi din Pașcani ale căror acţiuni se tranzacţionau pe piaţa Rasdaq şi-au luat adio de la Bursă


Începând de astăzi, la deschiderea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) judeţul Iaşi se va prezenta la linia de start cu doar 4 companii. 19 societăţi din judeţ ale căror acţiuni se tranzacţionau pe piaţa Rasdaq şi-au luat adio de la Bursă, fiind delistate.

 

 

 

Cele mai sonore nume din judeţ care au ales să stea deoparte după desfiinţarea pieţei Rasdaq sunt Brikston Construction Solutions, Electroputere VFU Paşcani, Tehnoton, ASAM ori Construcţii Unu SA. Ultimele tranzacţii pe piaţa Rasdaq şi pe segmentul Nelistate s-au finalizat la sfârşitul săptămânii trecute, iar de ieri au fost oficial închise. „Conform Legii 151/2014 pentru clarificarea statutului pieţei Rasdaq, activitatea pieţei Rasdaq şi a segmentului Nelistate încetează de drept la 12 luni de la data intrării în vigoare a legii”, potrivit unui comunicat semnat de conducerea BVB. Legea a intrat in vigoare la finele lunii octombrie a anului trecut. Potrivit acesteia, companiile care nu se transfera pe piata reglementată sau pe sistemul alternativ sunt delistate. Legea care desfiinţează piaţa Rasdaq a intrat în vigoare în urmă cu un an, la sfârşitul lunii octombrie. Potrivit prevederilor acestei legi, societăţile ale căror titluri se tranzacţionau pe Rasdaq şi nu realizau demersurile interne pentru transferarea pe piaţa reglementată sau pe un sistem alternativ urmau a fi delistate.

 
 
10 milioane de lei ca să se retragă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis în cursul zilei de ieri deciziile de retragere de la tranzacţionare a acţiunilor emise de 19 din firmele din Iaşi prezente pe segmentul Rasdaq. Brikston Construction Solutions a avut parte de cel mai greu „exit”. Fosta Ceramica Iaşi a ales la începutul acestui an să nu întreprindă măsurile necesare admiterii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată ori a unui sistem alternativ. Ulterior, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, unul din acţionarii minoritari ai fabricii de cărămizi de la Iaşi, a contestat în repetate rânduri, atât la ASF cât şi în instanţă, felul în care s-a realizat retragerea din societate a acţionarilor ce şi-au manifestat această intenţie şi mai ales preţul stabilit per acţiune. Ceramica Iaşi a plătit peste 10 milioane lei pentru răscumpărarea celor 14,9 milioane de acţiuni, reprezentând circa 13% din capitalul societăţii, deţinute de acţionarii minoritari ce şi-au exercitat dreptul de retragere. Şi fostul Remar Paşcani a ales să stea pe „tuşă“ după desfiinţarea pieţei Rasdaq. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) de la Electroputere VFU a respins în luna august cu majoritate de voturi propunerea admiterii companiei la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ. Anul trecut, Remar Paşcani a produs pierderi de aproape 24 de milioane de lei controversatului Gruia Stoica, om de afaceri ce deţine societatea indirect, prin intermediul Grup Feroviar Român SA. Tehnoton SA, un al nume greu al „Epocii de Aur” la Iaşi, companie deţinută indirect de omul de afaceri Maricel Popa, a spus „adio” de bunăvoie pieţei Rasdaq. La finele anului trecut, Tehnoton SA Iaşi deţinea, pentru produsele electrocasnice, o cotă de piaţă cuprinsă de 4% pentru aragazuri, respectiv de 5% pe segmentul de maşini de spălat rufe semiautomate, de uz casnic, iar 16% din producţia companiei mergea către export. Ieri, ASF a transmis şi către Tehnoton decizia delistării. O altă companie controlată de Maricel Popa, Moldoforest SA Lunca Cetăţuii, listată tot pe Rasdaq, a primit o decizie similară în cursul zilei de ieri.
 
 
Lista completă
 
 
Fosta Întreprindere de Piese Auto Iaşi îşi ia şi ea la revedere de la piaţa Rasdaq şi de la Bursă. ASAM SA, companie deţinută de soţii Tereza şi Ioan Prisecaru, a plătit în contul retragerii circa 23.000 lei celor opt dintre acţionarii minoritari ai societăţii care şi-au exercitat dreptul cu acest prilej. La începutul acestui an, în luna februarie, AGEA de la ASAM SA a hotărât retragerea de pe piaţa Rasdaq în contextul desfiinţării acesteia şi să stea deoparte, fără a mai întreprinde demersurile în vederea tranzacţionării acţiunilor pe o piaţă reglementată ori în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare. Anul trecut societatea soţilor Prisecaru a raportat o cifră de afaceri de 53,6 milioane lei şi un profit de 140.000 lei. Fortus SA este un alt nume greu al industriei ieşene de odinioară care a primit decizia delistării. Autoritatea condusă de Mişu Negriţoiu a mai publicat hotărâri de delistare în cazul următoarelor firme ieşene: Agromec Murgeni SA, Moldomec SA, Trust Construcţii, Transmixt Moldova SA Paşcani, Ubemar, Agrotransport Paşcani, Agro-Selmag, Construcţii Unu şi MC Ariton. Pe de altă parte, Iaşul are la tranzacţionare 3 reprezentante pe piaţa AeRO, sistemul alternativ administrat de BVB, toate fiind anterior listate pe Rasdaq. Fabrica de încălţăminte Aurora SA Târgu Frumos a fost prima din judeţ care a făcut saltul pe acest segment, fiind urmată de Iaşitex SA şi Construcţii Hidrotehnice SA. O altă pretendentă la admiterea pe AeRO este Construcţii Feroviare Moldova.
 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 
Advertisements

Related posts

Executorii scot la vânzare vila de lux a omului de afaceri Dinu Apăvăloaei, fost consilier județean PSD!

Redacția

BT lansează un nou instrument de plată, brăţara contactless

Redacția

Carrefour Market se deschide săptămâna viitoare la Pașcani

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site