NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

MAE cere clarificări Ucrainei după afirmaţiile privind ”ocuparea” Bucovinei de Nord de România

MAE a solicitat joi clarificări Ucrainei după afirmaţiile preşedintelui Vladimir Zelenski referitoare la ”ocuparea” Bucovinei de Nord de România.

”Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al preşedintelui Ucrainei, exprimând surprinderea faţă de acestea şi evidenţiind necesitatea unei înţelegeri corecte a istoriei”, anunţă MAE după întâlnirea pe care secretarul de stat Dan Neculăescu a avut-o, la sediul ministerului, cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.

De asemenea, în timpul discuţiilor, ”partea română a reiterat importanţa deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia”.

”În acest cadru, a exprimat preocuparea cu privire la efectele pe care adoptarea, la 16 ianuarie 2020, a noii Legi a educaţiei secundare, le-ar putea avea asupra dreptului la educaţie în limba maternă a membrilor minorităţii române, precum şi interesul părţii române pentru intensificarea dialogului cu partea ucraineană, nu doar în cadrul Comisiei mixte bilaterale privind minorităţile naţionale, dar şi între autorităţile ucrainene şi minoritatea română din Ucraina pentru a răspunde preocupărilor acestora”, precizează MAE.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a afirmat, în mesajul de Ziua Unităţii Ucrainei, că Bucovina de Nord a fost ocupată de România, la puţin timp după 22 ianuarie 1919, când Republica Populară Ucraineană şi Republica Populară a Ucrainei Occidentale au semnat actul de unificare într-un singur stat independent.

sursa www.radioiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Pașcaniul în fața celei mai mari probleme de mediu! Trebuie să depozităm selectiv deșeurile

Marius Parteni

Guvernul a aprobat simplificarea procedurii de acordare a ajutoarelor de urgenţă, pentru sprijinirea populației afectate de inundații

Redacția

Încă o bucățică din drumul de mare viteză Pașcani – Ploiești are proiectant

Redacția
Încarcă...