NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Lovitura năprasnică a procurorilor DNA! Au reținut mai multe persoane din cadrul CFR și Regiotrans

Ieri, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au retinut mai multe persoane din cadrul CFR si Regiotrans SRL. Acuzatia de baza este aceea ca prin complicitatea sefilor de la CFR, societatea brasoveana Regiotrans SRL a reusit sa capuseze un intreg sistem de transporturi feroviare.

Din 2009 pana in prezent, SC Regiotrans SA a incheiat mai multe contracte si pentru trasee care se afla in subordinea Regionalei CFR Iasi. Metoda de intrare pe aceste trasee este una foarte simpla: traseele erau considerate neprofitabile de CFR, iar firma brasoveana le prelua pe mai nimic. Primul traseu obtinut pe Regionala Iasi a fost contractat in octombrie 2009. Este vorba de ruta Iasi – Podu Iloaiei – Harlau. Pana in martie 2010, au fost luate sase sectii din subordinea Regionalei Iasi. Partea de infrastructura a fost inchiriata de societatea RC – CF Trans SRL Brasov, firma care face parte din acelasi grup cu SC Regiotrans SRL. Pe rutele inchiriate de RC-CF Trans SRL, Regiotrans SRL a fost operator de transport. Regiotrans SRL dispune de aproximativ 14 trenuri pentru cursele care pleaca din Iasi. Lista acestor curse este urmatoarea: Iasi – Brasov, Iasi – Dorohoi, Iasi – Podu Iloaiei – Dorohoi, Iasi – Targu Neamt, Pascani – Falticeni. Desi trebuiau sa circule doar pe anumite rute, cei de la Regiotrans SRL s-au extins usor, usor si pe alte rute.

Cum functiona reteaua

Ieri, procurorii l-au retinut pe omul de afaceri Iorgu Ganea, cel care se afla in spatele SC Regiotrans SRL. Acesta este acuzat de doua infractiuni de dare de mita, folosirea in mod direct si indirect de informatii care nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de foloase si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Alaturi de Iorgu Ganea a fost retinuta si Estrella Stefanescu, seful serviciului Urmarire Transporturi din cadrul CNCF CFR SA. Procurorii au mai inceput urmarirea penala pentru urmatoarele persoane: Florin Haderean, director Regiotrans SRL, Valentin Gheorghe Ciapraz, Claudiu Octavian Dumitrescu, director al Directiei Feroviare din cadrul Ministerului Transporturilor si Costache Nicolau, director general al Regionalei Cai Ferate Brasov.

“SC Regiotrans SRL este o societate privata care desfasoara activitati sociale de transport calatori si beneficiaza de subventii de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferentei dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de calatori si costurile reale de transport. Desi operatorul national SNTFC CFR Calatori a renuntat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivatia nerentabilitatii, acestea au fost preluate imediat de SC Regiotrans SRL care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasa (cu acceptul decizionalilor guvernamentali mentionati si sub pretextul necesitatii cresterii numarului de curse – perechi de trenuri – folosind argumente de ordin “social”, desi traficul de calatori este redus) exclusiv pentru a obtine un cuantum al subventiei cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar daca garniturile introduse circula în 80 la suta din situatii cu o acoperire a capacitatii de transport de numai 5-10 la suta”, au precizat anchetatorii.

Sefa de la CFR a venit la Iasi pe banii primiti spaga

Procurorii mai sustin ca Estrella Stefanescu a actionat in mod neintrerupt pentru favorizarea intereselor a doi oameni de afaceri contra unor foloase materiale. “A facilitat de catre Ganea Iorgu si alt om de afaceri a unui numar cât mai mare de trasee de la SNTFC CFR Calatori care a renuntat la acestea sub motivatia lipsei de rentabilitate economica si permiterea accesului acestora la date si informatii de natura economica din cadrul societatii de stat, nedestinate publicitatii, privind limitele financiare agreate de administratorii feroviari nationali. Acordarea de consultanta în procesul de constituire/depunere a documentatiilor pentru obtinerea de contracte de transport feroviar social în parteneriat cu statul român, cu subventie supraevaluata în detrimentul CNCF CFR SA. Protejarea intereselor economice ale lui Ganea Iorgu si ale celuilalt om de afaceri, în sensul tolerarii practicilor acestora de a introduce si mentine în circulatie un numar nejustificat de trenuri si trase în scopul exclusiv de a obtine subventii suplimentare”, mai sustin procurorii. In schimbul acestor ajutoare oferite de Estrella Stefanescu a primit recompense materiale marunte.

“În data de 18.08.2011, respectiv în perioada 26.04 – 06.05.2011 si în perioada 22.11.2011-25.11.2011 (imediat dupa câstigarea sectiilor neinteroperabile de pe raza RCF Timisoara de catre una din societatile private favorizate), la solicitarea lui Stefanescu Estrella, Hadarean Florin (director Regiotrans SRL) s-a ocupat de efectuarea reviziei la autoturismul proprietate personala a functionarului, marca Audi. La data de 31.08.2011, Stefanescu Estrella i-a solicitat lui Hadarean Florin sa-i alimenteze cardul de combustibil pus la dispozitie de Regiotrans SRL pentru a plati carburantul necesar parcurgerii unei distante de 2.000 km pe traseul Brasov-Bicaz-Iasi-Târgu Mures-Cluj-Transalpina (în data de 01.09.2011 de pe acest card Stefanescu Estrella a alimentat 46,17 litri combustibil)”, se mai arata in acuzatiile procurorilor. De asemenea, procurorii mai sustin ca a primit diferite sume de bani pentru a-i ajuta pe cei de la Regiotrans SRL.

sursa www.bzi.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

Advertisements

Related posts

Iaşul, capitala “Regatului contrabandei” cu țigări. Ucraina și Moldova ne ”susțin”

Redacția

5.000 de euro mită pentru construire de hotel: cel condamnat a fost intermediarul

Redacția

Un autoturism a intrat frontal într-un TIR, la Lețcani. Traficul rutier este blocat pe un sens

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site