NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Lobby parlamentar pentru finalizarea unei investiții care va proteja producătorii din zona Tg. Frumos

Senatorul PSD Sorin Lazăr a solicitat astăzi ministrului Agriculturii și Dezvoltări Rurale să aloce în anul 2013 fonduri pentru finalizarea Centrului de Combatere a Grindinei de la Dancu. Finalizarea acestui obiectiv ar proteja zona Tg. Frumos în urma căderilor de grindină.

 

  

 În urma unei furtuni de doar un sfert de oră, Prefectura Iași a centralizat următoarele pagube provocate de grindină în localităţile Târgu Frumos, Ion Neculce, Cotnari, Balş, Strunga: 902 case distruse; 551 de anexe gospodăreşti avariate; 4.184 de hectare de teren agricol compromise; 686 de animale şi păsări moarte; 358 de autovehicule avariate. Toate aceste pagube ar fi putut fi evitate, dacă ar fi funcţionat centrul pentru a carui finalizare au fost alocate, de-a lungul timpului, fonduri insuficiente. Acesta ar trebui sa reprezinte o prioritate in agenda ministerului pe care il coordonati, avand in vedere ca oamenii din zona Moldovei  au ca principala activitate agricultura”, se arată într-un comunicat transmis redacție de senatorul Sorin Lazăr.

 Centrul de Combatere a Grindinei de la Dancu, despre care se discută din anul 1999, nu este nici în acest moment finalizat. El ar trebui să beneficieze de 16 puncte de lansare, dintre care patru în Vaslui, iar celelalte în Iași. Acestea ar putea proteja în jur de 200.000 de hectare de teren. Subiectul rachetelor ce sunt lansate, inclusiv din Ruginoasa, în timpul avertizărilor de grindină a fost adus la cunoștiință opiniei publice și de un inginer agronom din zona Tg. Frumos, la o întâlnire a social-democraților.

 ”Zona noastră este cea mai expusă la efectele rachetelor acționate în alte părți din județ. Aici se adună șuhoaiele de apă. Se acționează rachete la Blecești sau Ruginoasa, iar puhoaiele se revarsă la noi”, a spus Mihai Ilieș.

 

Citește și: { loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Primăria Pașcani angajează șef serviciu Seră și muncitor calificat horticultor în cadrul aceluiași serviciu

Redacția

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă pe parcursul acestei nopți, în Pașcani și suburbii

Redacția

Medicii veterinari din judet, la raport la DSV

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site