NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Lebede împușcate ieri pe „Balta Primăriei”. Suspecți sunt doi membri ai AJVPS Pașcani. Autorii riscă închisoarea sau amendă de până la 60.000 lei

Doi membri ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi filiala Pașcani sunt cercetați pentru braconaj. Aceștia sunt suspectați că au împușcat ieri două lebede care erau pe luciul de apă de pe suprafața denumită „Balta Primăriei”.

Cei doi, Ioan Savin și Costel Ungureanu, au ajuns în mâinile autorităților după un apel la 112, efectuat de către Pavel Budeanu, șeful filialei locale a Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

„Am fost informat despre acest incident și am sunat la 112. De asemenea am anunțat și conducerea filialei județene a asociației”, ne-a declarat Pavel Budeanu.   

  

Lebedele împușcate ieri erau ultimele dintr-un grup de șapte, care ajunseseră în zona noastră de ceva vreme. Cum ele sunt ocrotite de lege și declarate monumente ale naturii, au fost monitorizate atent. La un moment dat numărul lor a început să scadă, ceea ce a stârnit curiozitatea celor din asociație. Ieri o grupă de vânători a ieșit la vânat, sezonul fiind deschis la păsări, însă exclus lebede. Cei doi au ignorat legea, iar la întoarcerea spre casă s-ar fi oprit pe baltă. Au tras înspre lebede și le-au ochit. Una au reușit să o aducă la mal, iar cealaltă se zbătea în apă. Când echipajele de Poliție și cei de la AJVPS au ajuns la fața locului, unul dintre vânători se pregătea să pună în portbagaj o lebadă. Aceștia au fost invitați la sediul Poliției pentru a da declarații, unde au aflat că se vor alege cu un dosar penal. Ei au negat faptele de care sunt acuzați. Păsările au fost ridicate și transportate în această dimineață la Direcția Sanitar Veterinară Iași.

„În data de 17 noiembrie polițiștii au fost sesizați prin apelul unic 112 de către o persoană care a observat o pasăre moartă în acea zonă. S-au deplasat la fața locului unde au depistat doi bărbati care ne-au declarat că nu ei au împușcat respectivele pasări. Cei doi aveau arme de vânătoare și autorizație de vânat păsări. Cercetările continuă, iar pentru stabilirea cauzei decesului păsărilor se fac demersuri specifice”, ne-a declarat Anca Vîjîiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Lebedele sunt declarate specie ocrotită de lege şi sunt interzise uciderea sau capturarea lor, indiferent de metoda utilizată, perturbarea habitatului lor, deteriorarea sau distrugerea cuiburilor. Astfel că săvârşirea acestor fapte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 la 60.000 lei.  Persoanele suspectate că au împușcat lebedele nu au putut fi contactate.        

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

   

Advertisements

Related posts

Bărbat bănuit de furt, prins de polițiștii din Târgu Frumos

Redacția

Protagoniştii scenelor şocante din zona Gării, identificaţi de poliţişti! Iată cum a explicat femeia cele întâmplate!

Ema Roman

Șase percheziții la contrabandiștii de țigări din Iași și Suceava

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site