RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

La Iași, Bancpost jupoaie și morții de bani. Ce a pățit soția fostului profesor pășcănean Vily Marcu

O femeie din Pascani traieste de aproximativ doi ani un cosmar.  Mariana Marcu era sa ramana fara aproape 8.000 de euro din cauza unei banci. Aceasta suma trebuie sa fie platita de firma de asigurare la care pascaneanca detine o polita, insa Bancpost a refuzat acest lucru, invocand un motiv aberant. Nu numai ca sotul ei a murit, dar a fost nevoita sa duca un razboi total cu Bancpost. Institutia bancara ii solicita plata unui credit de mii de euro, in conditiile in care femeia avea o asigurare de viata, care acopera si riscul de deces.

Povestea debuteaza in august 2008, cand sotii Mariana si Vily Marcu din Pascani se adreseaza unei filiale Bancpost pentru un imprumut. Acestia solicita suma de 12.500 de euro pentru nevoi personale. In contract se vorbeste si despre o asigurare pe care trebuie sa o incheie banca pentru acoperirea riscului de deces din orice cauza, iar in cazul producerii evenimentului asigurat, banca sa foloseasca indemnizatia pentru rambursarea creditului. Astfel, familia Marcu a luat la cunostinta ca beneficiaza de o asigurare de viata, in urma unui contract incheiat de catre Bancpost cu EFG Eurolife Asigurari de Viata SA. Dupa o perioada de timp, birul lunar fiind prea mare, sotii au solicitat o reesalonare a creditului. In urma acestei cereri, s-au incheiat doua acte aditionale la contractul initial, in care se precizeaza ca toate datele esentiale ale acordului initial au ramas neschimbate, cu exceptia reesalonarii. De o surpriza de proportii a avut parte Mariana Marcu in momentul in care, dupa moartea sotului ei, banca a inceput sa o terorizeze pentru a plati creditul, cu toate ca suma restanta trebuia sa fie acoperita de asigurare. “Sotul meu este titular de contract, eu sunt codebitor si am avut asigurare. In 2010, cand ni s-au redus salariile cu 25 la suta, am cerut o reesalonare, sa platim 155 de euro pe luna, in loc de 260 euro. Sotul meu se imbolnavise si a venit chiar seful de la Bancpost la noi acasa, la sotul care zacea la pat. A fost de acord sa reduca rata, dar nu ne-a spus ca pierdem asigurarea, in actul aditional nu se mentiona nimic despre aceasta. Ne-a pacalit, s-a jucat cu noi cum a vrut”, a declarat Mariana Marcu.

Hartuire telefonica

  

Dupa moartea sotului ei, Mariana Marcu a continuat sa plateasca ratele in virtutea creditului contractat. A platit aproape o mie de euro dupa care s-a adresat bancii pentru o noua reesalonare, incercand sa explice conducerii ca nu este rea-credinta din partea ei, dar nu se mai poate descurca sa achite o rata de 155 de euro pe luna. “Sotul meu a murit pe 1 decembrie 2010. Am platit de la acea data 950 de euro. Am fost la banca si le-am spus ca nu sunt rau-platnica ci pur si simplu nu ma descurc si sa gasim o solutie sa platesc ratele. Mi-au spus ca accepta sa platesc 50 de euro lunar, dar sa girez cu locuinta; dar era imposibil sa accept asa ceva. Nici nu au vrut sa auda de asigurare. Ma terorizau in schimb cu cate 4 telefoane pe zi cei de la firmele de recuperari creante. Mai erau de achitat aproape 8.000 euro dupa moartea sotului”, a mai declarat Mariana Marcu.

Bancpost, amendata cu 10.000 lei

Pascaneanca si-a dat seama ca Bancpost incearca sa o lase fara bani si s-a adresat Protectiei Consumatorilor. Comisarii au analizat cazul si au decis ca banca este in culpa, ca Mariana Marcu trebuie sa fie exonerata de la plata creditului si au amendat Bancpost cu 10.000 lei. Institutia bancara in cauza a justificat refuzul prin faptul ca cele doua acte aditionale cu privire la reesalonare incheiate cu sotii Marcu au scos din schema asigurarea. Aceasta motivatie a fost sustinuta si in fata judecatorilor, insa fara rezultat. Magistratii au decis ca femeia nu trebuie sa mai plateasca nimic din creditul ramas neachitat dupa moartea lui Vily Marcu, sotul acesteia, si ca trebuie sa i se restituie cei 950 euro platiti deja. “La momentul decesului asiguratului, banca trebuia sa execute polita de asigurare si sa incaseze asigurarea de la societatea respectiva”, se arata in decizia judecatorilor. Cu privire la amenda aplicata de OPC, instanta a decis ca aceasta este tardiv aplicata. Conducerea Protectiei Consumatorilor considera ca decizia de exonerare a Bancpost SA de la plata amenzii nu este justificata si se gandeste sa atace hotararea. “Litigiul la care faceti referire nu este inca finalizat. Instanta de fond a pastrat masura dispusa de noi, de exonerare a consumatorului de la plata creditului. In prezent, suntem in cadrul termenului in care poate fi formulat recurs”, a declarat Marian Grigoras, comisar-sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Est.
Reporterii BUNA ZIUA IASI au incercat sa obtina un punct de vedere de la reprezentantii Bancpost, insa fara succes. Operatorul telefonic de la celalalt capat al firului a transmis un numar de telefon de la departamentul de comunicare al bancii, la care insa, dupa repetate apeluri, nu a raspuns nimeni.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 sursa www.bzi.ro

Related posts

O studenta din Iasi are nevoie urgenta de ajutor!

Redacția

Vânt puternic în judeţul Iaşi până la ora 23.00 Rafalele pot atinge 65-70 km/h

Redacția

Motivele sinuciderii steward-ului din Iași. O scrisoare de adio răvăşitoare

Redacția
Încarcă...