NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Ministrul Educației: Nimeni nu se poate înscrie la Facultate fără diploma de BAC

După ce Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenți de liceu fără bacalaureat, Remus Pricopie a luat poziție pe pagina sa personală de Facebook, precizând că nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat.

 

  

Reamintim că Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial metodologia de care universitățile aveau nevoie pentru a începe efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diplomă de Bacalaureat. Pe 9 septembrie, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015. Ordinul este semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durata de 1-3 ani, “in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite”.

Remus Pricopie a explicat pe pagina sa de Facebook ce înseamnă de fapt acest lucru. „Având în vedere INFORMAȚIILE FALSE, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență, doresc să fac următoarele precizări:

Advertisements

1. NIMENI NU SE POATE ÎNSCRIE LA FACULTATE și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, FĂRĂ DIPLOMĂ DE BACALAUREAT sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat.

2. Metodologia recent adoptată conține chiar în titlul său sintagma de „ÎNVĂȚĂMÂNT TERȚIAR NONUNIVERSITAR”. Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare voluntară de a induce în eroare și a dezinforma populația.

3. Conform LEN nr. 1/2001 cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, înclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat. ACESTE PERSOANE NU AU CALITATEA DE STUDENT ȘI NU URMEAZĂ CURSURILE UNEI FALCULTĂȚI, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una de licență.

4. Ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale. Începând cu anul școlar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități. Altfel spus, INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR ACREDITATE POT ORGANIZA ȘCOLI POSTLICEALE cu o durată de 1-3 ani. STATUTUL ACESTEI FORME DE ÎNVĂȚĂMÂNT ESTE CEL TERȚIAR NONUNIVERSITAR”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook. 

Advertisements

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Structura oficială a noului an școlar

Redacția

Începe testarea copiilor de 6 ani care nu au făcut grădiniţa, dar care vor la școală

Redacția

Colegiul “Sadoveanu” face înscrieri la clasa a V-a! Important: înscrierile nu au legătură cu “Poezia Matematică”

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site