RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

La 16 luni de la intrarea ApaVital în Pașcani, Primăria nu are habar cât este redevența. Operatorul nu a plătit niciun leu până acum, deși a folosit bunurile comunității! Curtea de Conturi anchetează speța!

Bugetul local riscă să piardă redevența datorată de operatorul ApaVital pentru perioada 1 iulie 2014- 1 iulie 2015. Totul din cauza administrației publice locale conduse de primarul Dumitru Pantazi care a aprobat pe necitite tot felul de acte propuse de operatorul ieșean.

  

Mai mult, nici până la această dată nu s-a ajuns la o înțelegere privind cuantumul redevenței anuale pentru folosirea rețelelor de apă-canal și a stației de epurare.

Timp de 16 luni, operatorul ieșean a folosit aceste rețele fără a plăti nimic, iar consecința a fost că din banii pășcănenilor, adică din bugetul local, au fost achitate ratele anuale ale împrumutului contractat de la Banca Europeană de Investiții prin care s-a cofinanțat reabilitarea sistemului de furnizare a serviciului de apă-canal din Pașcani.

La prima vedere, principalul vinovat pare a fi ApaVital și ARSACIS care negociază foarte dur cuantumul redevenței, însă în realitate culpa este la administrația condusă de Dumitru Pantazi. Nimeni nu-l poate împiedica pe edilul local să pună în aplicare hotărârea 88/2015 unde este stipulat că redevența se achită „cel puțin la nivelul obligațiilor de plată ale municipiului Pașcani în restituirea creditului BEI”.

Din motive necunoscute, primarul nu le transmite șefilor operatorului județean că sunt debitori la bugetul local, iar Primăria pierde astfel inclusiv dobânzile și penalitățile de întârziere pentru acești bani.

Conform unor informații furnizate de directorul executiv Paul Benesch, ARSACIS nu va plăti redevența pentru perioada 1 iulie 2014 – 1 iulie 2015 până ce litigiul pe contravaloarea serviciilor de epurare  dintre ApaVital și Prest Serv Apa nu va fi finalizat.  În acest moment, Prest Serv Apa are 5.000.000 de lei facturate către ApaVital din care operatorul a recunoscut doar 1,6 milioane.

Benesch a susținut că dacă cei de la Prest Serv Apa renunță la acest litigiu se va putea calcula redevența pentru perioada amintită și va fi achitată. Din punct de vedere al acestuia, calculele sunt deja făcute, iar redevența nu va depăși suma de 800.000 lei la apă-canal și 400.000 la epurare, adică 1,3 milioane de lei, cu 500.000 lei mai puțin decât îi obligă legea pe cei din Primărie să accepte.

De partea cealaltă, directorul Prest Serv Apa, Aristotel Katzighera spune că nu va renunța la acțiunea în justiție până ce contravaloarea serviciilor de epurare nu vor fi achitate de beneficiarul ApaVital, cel care a încasat de la populație acest serviciu deși nu-l presta.

În Primărie apele sunt însă și mai tulburi. Inspectorii Curții de Conturi verifică din ce cauză redevența nu este achitată către municipalitate, în câteva săptămâni vor emite un raport preliminar al controlului, acolo unde se vor regăsi și recomandările lor pe acestă speță, iar în cazul în care este vorba despre fapte penale autoritățile competente vor fi sesizate.

Tot din Primărie, pe surse, am aflat că deja se vehiculează ideea că întreaga problemă este cauzată de Comisia ce a negociat aderarea la ARSACIS. Aceasta nu a luat în vedere faptul că pentru Pașcani, trebuia încheiat un act adițional prin care redevența să fie fixată astfel încât prevederile legale să fie respectate.

Menționăm că primarul Dumitru Pantazi, dar și directorul ARSACIS, Paul Benesch, au promis consilierilor pe 30 iunie 2015 că în maxim o lună de zile problema redevenței va fi rezolvată. Din păcate, de atunci au trecut 4 luni, iar consilierul Vasile Anton ar trebui să-și ducă la capăt promisiunea făcută:„Voi fi primul care sesizează DNA-ul, dacă redevența nu este la nivelul ratei BEI”.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

ApaVital anunță majorarea prețurilor la apă și canalizare de la 1 ianuarie 2022

Răzvan Grecu

Urmează un weekend prelungit! Bugetarii au liber luni, a doua zi de Rusalii

Ema Roman

Ninge abundent în Moldova. Cum se circulă pe drumurile naţionale şi unde sunaţi pentru a afla dacă sunt tronsoane blocate

Redacția
Încarcă...