Toate instituţiile implicate în cazul crimelor din Caracal au făcut sau lucrează la rapoarte.
Informaţiile preliminare scot la iveală nereguli grave, suspiciuni de încălcare a legii chiar, dar şi o lipsă clară de coordonare a autorităţilor care trebuie să răspundă în cazul răpirii unui minor după o procedură clar stabilită încă de acum opt ani.
Iată câteva întrebări rămase, deocamdată, fără răspuns în acest caz:
De pe ce telefon a sunat-o criminalul pe mama Alexandrei?
O primă întrebare este legată de telefonul pe care mama Alexandrei Măceşanu l-a primit chiar în timp ce discuta cu poliţia, după ce a reclamat oficial faptul că fata a plecat de acasă şi nu s-a mai întors. Acel număr de pe care bărbatul a sunat-o pe mama Alexandrei era pe abonament sau pe cartelă prepay? Dacă era pe abonament, ar fi putut fi localizat mai uşor. Dacă era pe cartelă, revine în atenţie discuţia legată de datele pe care trebuie sau nu să fie colectate în momentul în care sunt distribuite pe piaţă astfel de cartele.
De ce prima echipă care a plecat în căutarea Alexandrei era o patrulă pedestră?
O altă întrebare rămasă încă fără răspuns este ce ce prima echipă care a plecat în căutarea fetei, la scurt timp după apelurile disperate ale acesteia prin 112, a plecat pe jos. De ce nu au plecat mai multe echipaje, de ce nu au plecat cu dotări? Aveau sau nu dotări? Cât de aproape era adresa indicată de Alexandra?
De ce nu ştiau poliţiştii să folosească aplicaţia de localizare a 112?
A treia întrebare: de ce nu ştiau poliţiştii să folosească aplicaţia pusă la dispoziţie de 112? Este o acuzaţie făcută de conducerea STS, care a fost audiată luni în Comisia de apărare din Parlament. Cum sunt selectaţi oamenii care lucrează în dispeceratul Poliţiei care ţine legătura cu cei de la 112? Cum sunt ei pregătiţi şi cum sunt verificaţi?
Ce s-a întâmplat după ce Dincă a prins-o pe Alexandra vorbind la telefon cu poliţiştii?
O chestiune pe care ancheta penală ar trebui să o lămurească este ce s-a întâmplat în intervalul de două ore dintre momentul când Alexandra a fost prinsă vorbind la telefon cu poliţiştii şi, în jurul orei 12.00, şi ora 14.00, când Gheorghe Dincă le-a spus procurorilor că s-a întors acasă şi a găsit-o decedată. Dincă susţine că a lovit-o în momentul în care a prins-o la telefon, după care a plecat în oraş.
De ce nu au fost instituite filtre rutiere în Caracal după primele apeluri la 112?
A cincea întrebare: de ce nu au fost organizate filtre rutiere în Caracal după ce fata le-a povestit la telefon poliţiştilor care au sunat-o de pe telefoanele personale că bărbatul este la farmacie să-i cumpere o cremă pentru rănile de la mâini? De ce nu a fost activat mecanismul legiferat încă din 2011 pentru situaţiile de răpire a unui minor, în condiţiile în care Alexandra le-a spus poliţiştilor că a fost sechestrată, răpită şi violată?
A mai comis şi alte crime?
Avocatul lui Gheorghe Dincă a afirmat ieri că anchetatorii au suspiciuni cu privire la comiterea şi altor crime în afara celor două, deja mărturisite. De altfel, bărbatul a fost dus ieri la Craiova, unde a fost audiat de procurori într-un caz de omucidere, din 2015. Atunci, o tânără a fost găsită decapitată într-un parc din oraş.
Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro