NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Întrebări fără răspuns pentru consilieri: Primarul încalcă legea pentru ca aleșii locali să voteze în necunoștință de cauză!

Legea și Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local sunt ignorate de către șefii Primăriei în relația lor cu consilierii locali. Deși termenele în care cei dintâi trebuie să răspundă petițiilor și interpelărilor aleșilor locali sunt bine definite, ele sunt încălcate cu bună știință.

 

Astfel, pentru a-și exercita mandatul de consilier local, legea prevede că acesta poate cere informări și relații de la șefii Primăriei, iar răspunsurile trebuie să fie oferite pe loc sau în scris. În cazul în care se alege varianta scrisă, acestea ar trebui să ajungă la solicitant până la următoarea ședință de Consiliu Local sau în maximum 10 zile.

  

Cu toate acestea, consilierul Sorin Olariu, susține că a formulat o interpelare adresată atât secretarului Consiliului Local Pașcani, cât și viceprimarului, în data de 14 martie 2017. Conform acestuia, deși pe 31 martie a avut loc o ședință de Consiliu Local, iar până acum au trecut mai bine de treizeci de zile, răspunsurile la întrebările sale nu au apărut.

Acesta a dorit să se lămurească dacă Pașcaniul mai este parte în contractul cu ApaVital. Această întrebarea a adresat-o și la ședința comună la care au participat reprezentanții ApaVital și ARSACIS, însă nici atunci nu a primit un răspuns.

“Am trimis două solicitări de informații la Primăria Pașcani, în speță doamnelor viceprimar și secretar, și nici până în acest moment nu am primit un răspuns. A trecut mai bine de o lună de zile și cu toate că a fost și ședința de Coonsiliu Local la finalul lunii trecute, la cele două adrese eu nu mi-am primit răspuns. Eram interesat, în calitate de cetățean, nu neapărat de consilier local să aflu ce noutăți sunt în ceea ce privește interconectarea, dar și cum rămâne cu hotărârea anulată. Eu mă văd nevoit să îi dau în judecată pentru a primi aceste răspunsuri”, ne-a declarat Sorin Olariu, consilier local.

Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local al municipiului Pașcani prevede clar la articolul 79 termenele în care șefii Primăriei sunt obligați să răspundă solicitărilor consilierilor locali.

„Consilierii locali pot adresa întrebări primarului, viceprimarului și secretarului unității administrativ teritoriale, precum și și șefilor compartimentelor din aparatul propriu al primarului sau ai serviciilor și instituțiilor subordonate….Cei întrebați vor răspunde de regulă imediat, sau dacă nu este posibil la următoarea ședință de Consiliu Local. Consilierul local care a adresat întrebarea poate solicita ca răspunsul să îi fie comunicat în scris în termen de cel mult 10 zile de la data înregistrării” se arată în documentul citat.

Deși regulamentul de funcționare și organizare a Consiliului Local este public și obligatoriu, cei din Primărie nu par să cunoască termenele în care trebuie să răspundă întrebărilor aleșilor locali. Atunci când Olariu a solicitat la întâlnirea cu ApaVital și ARSACIS, din 7 aprilie, să primească răspunsurile la întrebările adresate conducerii Primăriei, i s-a răspuns că încă este în termen și că acestea vor sosi înainte de expirarea acestora.

Contactată telefonic, Gabriela Nedelcu, viceprimarul municipiului, a declarat că Olariu va primi răspunsurile solicitate și că întârzierea este cauzată de faptul că cei de la ApaVital nu au oferit până acum informațiile necesare Consilierului Local.

Iată care sunt întrebările la care alesul local așteaptă răspuns de mai bine de o lună de zile:

            – ce efecte juridice produce anularea hotărârii de Consiliu Local nr.64/2015 prin care se aproba Actul adițional nr.12 la contractul de delegare al serviciilor de apă-canal față de contractul de delegare a serviciilor de apă și canalizare către Apa Vital SA?;

            – actul adițional nr.12 la contractul de delegare al serviciilor de apă-canal mai este opozabil UATM Pașcani după ce instanța a anulat definitiv HCL 64/2015?;

            – care este actul juridic prin care municipiul Pașcani este parte semnatară a contractului de delegare a serviciului de apă și canalizare către Apa Vital SA?;

            – câte somații de plată au fost transmise până la acest moment către Apa Vital SA, în conformitate cu prevederile contractului de delegare, în vederea achitării redevenței datorate în conformitate cu HCL 88/2015?;

            – de ce UATM Pașcani nu a pus în aplicare prevederile legii nr.213/1998 alin. 3,4 și 6 cu privire la neplata redevenței de către Apa Vital SA în conformitate cu prevederile  HCL 88/2015?;

            – în acest moment HCL 88/2015 este în vigoare și produce efecte?

            – de ce UATM Pașcani nu facturează penalități de întârziere pentru neplata la timp a redevenței așa cum prevede legea și cum au constatat și inspectorii Curții de Conturi în anul 2015?;

            – prin ce act juridic a fost dat în administrare către Apa Vital SA stația de epurare a municipiului și serviciul de epurare aferent?

            –  ARSACIS a avut un mandat special din partea Consiliului Local pentru a semna actul adițional nr. 16 la Contractul de delegare al serviciului de apă și canalizare, în numele și pe seama municipiului Pașcani?

            – reprezentantul Consiliului Local al municipiului Pașcani, domnul primar Dumitru Pantazi, a votat în AGA ARSACIS adoptarea Actului adițional nr. 16 la Contractul de delegare al serviciului de apă și canalizare?;

            – prevederile Actului adițional nr. 16 la Contractul de delegare al serviciului de apă și canalizare corespund voinței Consiliului Local al municipiului Pașcani exprimată prin adoptarea HCL 88/2015?

 

            Solicit ca răspunsul dumneavoastră să fie prezentat sub formă de raport în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Local, aferente lunii martie, ca punct distinct pe ordinea de zi.

Advertisements

Related posts

Experimentul unui consilier local privind modul în care ar trebui să fie colectat gunoiul la Paşcani

Ema Roman

Semafoarele din Pașcani sunt tot defecte. Credeți că ar mai trebui repuse în funcțiune sau ar fi mai oportun un sens giratoriu?

Marius Parteni

Guvernul Dăncilă lovește în bugetul public! Șefii Primăriei privesc impasibili la blocajul preconizat pe final de an

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site