NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Hotărârea privind salariile din Primărie considerată nelegală de către Prefectură: Funcționarii publici în pericol să nu-și mai primească salariile, din cauza secretarului Irina Jitaru! (DOC)

O nouă hotărâre de Consiliu Local a fost întoarsă de Prefectură pe motiv că nu este legală! Este vorba despre HCLM Pașcani nr. 200/2017, prin care prevederile revoluției fiscale de transfer al dărilor de la angajator către angajat  au fost puse în practică pentru funcționarii publici și angajații Primăriei.

 

Acest document a fost aprobat pe 21 decembrie 2017 și are ca scop  punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.79/2017, prin care s-a hotărât contribuțiile pentru asigurările sociale și cele de sănătate să treacă din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Tot în această hotărâre s-a transpus și prevederile Hotărârii de Guvern nr.486/2017 prin care salariul minim pe economie a fost majorat la 1.900 lei.

Juriștii prefecturii care au analizat hotărârea adoptată de Consiliul Local au ajuns la concluzia că aceasta a fost emisă fără a respecta prevederile legislației în vigoare. Mai exact, aceștia acuză că astfel de intervenții asupra salariilor angajaților Primăriei trebuiau făcute numai după negocierile cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților. Această etapă în stabilirea grilei de salarizare este una obligatorie și este prevăzută la art.11 alin. 1 din Legea 153/2017, legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

(1) Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale și din serviciile publice din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz, în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților”, se arată în Legea 153/2017.

Practic, primarul a inițiat această hotărâre fără să negocieze cu sindicatul care funcționează în cadrul Primăriei. Mai mult, secretarul UATM Pașcani, Irina Jitaru  nu a avut nimic de obiectat când proiectul a fost supus votului consilierilor locali și apoi a contrasemnat de legalitate această hotărâre.

Din acest motiv, prefectul județului a notificat Consiliul Local să remedieze această nelegalitate prin modificarea hotărârii până pe data de 2 aprilie, în caz contrar acesta a anunțat că se va adresa instanței de judecată pentru anularea hotărârii.

Dacă se ajunge în această situație hotărârea va fi suspendată de drept, iar funcționarii vor fi puși în situația de a nu-și mai putea primi salariile.

Menționăm că în ultimele luni mai multe hotărâri de consiliu local au fost adoptate cu încălcarea legilor, consilierii locali fiind chemați tot mai des să revină și să corecteze greșelile. Reamintim că, în conformitate cu prevederile legale secretarul unității administrativ teritorială răspunde de legalitatea hotărârilor emise de consiliul local

 Click aici pentru a vedea adresa nr.55 din 2.03.2018 Institutia Prefect Iași.pdf

Advertisements
Loading...

Related posts

Programul de circulație al autobuzelor R.A.G.C.L în perioada 15-19 august (DOC)

Oana Cordoneanu

Clubul Sportiv Municipal Pașcani organizează concurs pentru posturile de instructor fotbal și paznic

Răzvan Grecu

De astăzi se închide centrul Pașcaniului! Încep pregătirile pentru Târgul Meșterilor Populari

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site