RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Gutuile, fructele aurii şi parfumate ale toamnei. Rețete culinare cu gutui

 

 

 

  

Gutile sunt fructe foarte generoase, bune atât în stare crudă, cât şi preparate. Pot fi preparate fierte, coapte sau uscate. Din gutui poţi face, marmeladă, dulceaţă, prăjituri şi tarte, dar şi mâncăruri simple sau cu carne.

 

Încă din Antichitate gutuile erau folosite atât pentru aromarea mâncărurilor, cât şi pentru parfumarea încăperilor, obicei păstrat şi în satele noastre, ţărăncile aşezându-le la geam pentru a înmiresma aerul din casă. Gutuile se coc târziu, toamna, şi se disting de alte fructe prin gustul neobişnuit dulce-astringent, cu un parfum aparte. Fructele sunt în plină maturitate atunci când coaja este acoperită cu un strat subţire de puf. Când le cumpăraţi, alegeţi fructele cu coaja fermă, colorată galben viu, care nu au pete şi degajă un parfum agreabil. Le puteţi păstra timp de mai multe săptămâni în fructieră, nealterându-se foarte uşor.

Se recomandă consumarea gutuilor cu tot cu coajă, iar atunci când se fierb, să fie tăiate în bucăţi mari, pentru a nu se sfărâma. Datorită gustului acrişor, gutuile nu lipsesc din preparatele tip desert, cum ar fi compoturile, jeleurile, siropurile, dulceţurile, pelteaua, prăjiturile sau tartele. Gustul lor îmbunătăţeşte sosurile pe bază de vin roşu; sunt bune ca umplutură pentru pui şi se servesc sărate, dacă vrem să pregătim o masă în stil oriental.

Dacă le coci la cuptor, pune un pic de miere peste felii înainte de a le servi. Vor fi mai aromate.

Din gutui se poate prepara un sos delicios, care se serveşte cu ficat prăjit, rasol de pasăre, vacă, viţel, cu limbă fiartă, şniţele de viţel (escalop) sau de porc, cu friptură înăbuşită, toate asociate cu piure de cartofi. Sunt popoare, precum spaniolii, care servesc marmelada de gutui alături de brânzeturi. Când faci dulceaţă sau compot de gutui, păstrează cojile. Spală-le, usucă-le şi pune-le în pungi mici de pânză. Atârnate în dulap, răspândesc o aromă plăcută.

Este un fruct foarte generos, care poate fi fiert, copt sau uscat. Din gutuie poţi face, marmeladă, dulceaţă, prăjituri şi tarte, dar şi mâncăruri simple sau cu carne

Iată câteva rețete culinare cu gutui:

Rețeta Mâncare de gutui

Ingrediente:

3 gutui de mărime potrivită

 250 ml ulei

50 ml vin alb

2 linguri zahăr

1 lingură făină

sare

Mod de preparare Rețeta Mâncare de gutui

Gutuile se curăţă de coajă, se scot seminţele şi se taie felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la înmuiat într-un vas în care s-au turnat uleiul şi vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adaugă sare, iar apoi făina amestecată cu puţină apă caldă. Se lasă să fiarbă în continuare. Separat, se prepară un sos de zahăr ars cu puţină făină. Se adaugă la gutui şi se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se serveşte caldă.

Separat se pregătește o garnitură simplă de Orez basmati, dar și o Friptură de pui, ambele aromte cu rozmarin cu care se servește mâncarea de gutui.

continuare www.a1.ro

Related posts

Joi nu se ţin audienţe la Primăria Paşcani! Cererile vor fi reprogramate

Ema Roman

Casa de Pensii distribuie 76 de bilete de tratament la Nicolina

Redacția

INSCOP: 70% dintre români, de acord cu implicarea României în apărarea altui stat NATO dacă acesta ar fi atacat

Redacția
Încarcă...