RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

„Leac” pentru paralizia pe viaţă, la Neurochirurgie

Din luna martie, la Spitalul de Neurochirurgie va funcţiona programul pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale (AVC) prin tromboliză. Programul va fi susţinut financiar de Ministerul Sănătăţii şi urmează a fi demarat în cinci centre din ţară. Prin acest program, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii speră să reducă numărul pacienţilor care vor rămâne paralizaţi pe viaţă.

„Programul este experimental, fiind eligibili bolnavii care au un cheag de sânge în cap, prin administrarea unor medicamente care pot să dizolve cheagul înainte ca pacientul să rămână paralizat pe viaţă. Dacă reuşim să implementăm programul corect, ne vom extinde şi la alte centre, în următorii doi ani”, a declarat dr. Raed Arafat, prim-adjunct al ministrului Sănătăţii. Tromboliza în accidentele vasculare se va face numai la indicaţia medicului neurolog. Tratamentul trombolitic aplicat în condiţii de timp şi logistică adecvate, în primele ore după producerea accidentului vascular cerebral permite, la anumiţi pacienţi, remiterea în totalitate a simptomelor care apar în urma obstrucţiei unui vas de sânge. Specialiştii spun că este foarte important ca pacientul să ajungă la spital în primele trei la ore de la producerea accidentului vascular pentru a putea beneficia de investigaţiile premergătoare aplicării tratamentului. Din acest motiv în cadrul programului au fost cooptaţi şi reprezentanţii SMURD, în vederea eficientizării transportului pacienţilor la spital. „Programul pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale prin tromboliză este similar cu programul de infarct. Rolul SMURD este de a transporta pacienţii care au suferit accident vascular cerebral în cel mai scurt timp la Spitalul de Neurochirurgie. Pentru derularea acestui program urmează să se stabilească şi un protocol cu reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă”, ne-a declarat dr. Diana Cimpoeşu, şeful SMURD Iaşi.
Program de traume pentru implanturi şi dispozitive medicale
Tot în luna martie va începe implementarea şi programului de traume pentru implanturi şi dispozitive medicale, care reprezentau o problemă de cost pentru spitale şi care va funcţiona în 2013 tot în cadrul programului-pilot, pe un număr de centre teritoriale. Acest program prevede şi dotarea secţiilor de Terapie Intensivă. „Bugetul alocat în acest an pentru programele pentru traumă, Terapie Intensivă şi accidentele vasculare cerebrale se ridică la circa 200-220 de milioane de lei. destinat numai materialelor sanitare şi medicamentelor”, a mai precizat Raed Arafat. (Cristina Mihăilă)

Statistici „negre” pentru AVC

  

Accidentele vasculare cerebrale reprezintă a treia cauză de mortalitate în lume, după bolile cardiovasculare şi cancer. O persoană care a supravieţuit unui AVC are 33% şanse să mai sufere încă un accident de acest gen, dacă nu este supravegheat de un specialist. În România, se înregistrează aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, faţă de o medie europeană de până la 200. Potrivit OMS, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză a mortalităţii în lume, ajungând la aproximativ opt milioane de morţi anual.

sursa evenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

PNL Pașcani a început strângerea de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis la președinția României

Teona Gherasim

Fii ajutorul lui Moș Crăciun pentru copiii Asociației „Lumină și Dar”, din Pașcani! Iată cum poți ajuta

Iulia Huțanu

RAGCL: Multe solicitări pentru igienizarea subsolurilor de bloc din Pașcani

Ema Roman
Încarcă...