NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Motivul pentru care Regina Elena este singura suverană a României înmormântată în străinătate

Intrarea în familia regală a României prin căsătoria cu principele moştenitor Carol nu a fost aducătoare de noroc pentru Principesa Elena a Greciei. Deși și-a făcut datoria față de România, Regina Mamă, o femeie de o discreţie aparte, este astăzi unul dintre cele mai puţin cunoscute personaje din istoria familiei regale. Țara ei adoptivă a fost pentru ea un lung șir al dezamăgirilor nesfârșite, care au fost vindecate de o singură mare împlinire: fiul ei, pe nume Mihai.

 

  

În anul 1921 a devenit Principesă a României, după ce s-a căsătorit cu principele-moştenitor Carol al II-lea. În acelaşi an l-a adus pe lume pe Mihai, unicul lor copil. Însă căsnicia lor nu a durat prea mult timp. Elena a divorțat de Carol, care ulterior a renunțat la tron.

În 1927, când Mihai a devenit rege la vârsta de 6 ani. Tot atunci Elena a primit titlul de Principesă-Mamă care a durat timp de trei ani. Lucrurile s-au schimbat însă radical, după ce Carol al II-lea s-a întors brusc în România şi l-a detronat pe fiul său, în anul 1930. Pentru Regina Elena au început apoi umilințele, fiind ulterior obligată să părăsească România. Elena s-a refugiat la Fiesole, lângă Florenţa, unde a reuşit să își construiască propriul paradis.

În septembrie 1940,  Mihai a devenit rege pentru a doua oară, Carol al II-lea fiind obligat de mareşalul Ion Antonescu să abdice. Elena a avut parte de o întoarcere triumfală. Aceasta a primit titlul de Regină-Mamă.

În timpul războiului, Regina Elena a transformat o parte a palatului regal în spital pentru soldaţii răniţi pe front. A revenit la vila sa de lângă Florenţa, însă nevoia de bani şi starea de sănătate au obligat-o pe Elena ca mai târziu să vândă vila şi să se mute în casa regelui la Versoix, unde a şi murit.

continuare pe a1.ro

Advertisements

Related posts

Ziua Iei sărbătorită pentru al patrulea an consecutiv, la Pașcani

Oana Cordoneanu

Mănăstirea Humor a aniversat 30 de ani de la reînființare

Redacția

Centrul de Studii Ștefan cel Mare și Sfânt Pașcani și-a desemnat cei mai frumoși boboci

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site