Moțiunea a fost inițiată de partidul Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) și va fi susținută și de partenerii săi din Noua Uniunea Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii) – Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF).
Nupes are însă doar 151 de deputați din totalul de 577 și pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură are nevoie de o majoritate absolută, adică 289 de voturi.
Această majoritate nu va fi întrunită deoarece atât grupul parlamentar al partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 89 de deputați, cât și cel al Republicanilor (LR, centru dreapta) au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură.
La moțiunea de cenzură participă doar deputații care votează în favoarea ei.
În timpul celei de-a Cincea Republici Franceze (după 1958) au fost introduse 152 de moțiuni de cenzură – 58 “spontane” inițiate de opoziție, 41 ca răspuns la angajarea responsabilității guvernului pe o declarație de politică generală și 53 ca răspuns la angajarea responsabilității guvernului pe un proiect de lege.
Dintre acestea, una singură a avut succes, în 1962, când Adunarea Națională a demis guvernul condus la acea vreme de Georges Pompidou.
Până anul acesta,
» Citește continuarea pe pagina autorului