NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Experții din dosarul AgroComplex au înaintat judecătorilor noua expertiză. Iată variantele de lucru!

Experții financiar-contabili desemnaţi de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție București, în dosarul AgroComplex Lunca SA, au depus, pe data de 18 ianuarie 2017, concluziile pe marginea documentelor înaintate instanței pentru soluționarea cauzei.

 

 

  

Totul vine ca urmare a cererii completului de judecată care a solicitat clarificări la cuantumul prejudiciului din dosar, în cazul în care legea 469/2002 se aplică. Este vorba despre o prevedere legală care interzice ca prejudiciul să depășească cuantumul debitului în cazul contractelor comerciale.

Conform informațiilor deținute de reporterii www.Newspascani.com, la data de 18 ianuarie 2017, concluziile depuse indică următorul prejudiciu: 2,6 milioane lei. Experții au făcut calcule pe trei variante de lucru, în funcție de prețul grâului din anii 2002-2007.

Mai exact, dacă se ține cont de preţul de pe Institutul Național de Statistică, rezultă că prejudiciul în acest dosar este de 2,6 milioane lei. De altfel, această valoare a fost și cea recomandată să fie luată în calcul de către complet, celelalte două fiind considerate, de către experți, lipsite de fundament.

Cât privește valoarea grâului care a stat la baza calculului prejudiciului stabilit inițial de procurorii DNA, experții au decis că din acest punct de vedere, suma datorată bugetului local de AgroComplex este de doar 650.000 lei, față de 2.045.000 lei. Calculul a fost făcut  în cazul în care prevederile legii  469/2002, se aplică în această speță.  Legea a intrat în vigoare pe data de 18.08.2002 și a fost abrogată în 3 iulie 2009.

Cum prescripția debitelor a intervenit pe 8 septembrie 2011, în ecuație rămân 796 de zile în care cuantumul penalităților poate depăși debitul principal, nefiind limitat de nicio lege. Astfel, cum debitul stabilit în prima expertiză este de 64.405 lei, și penalitatea pe zi întârziere a fost stabilită la 5% pe zi, adică 3.220,5 lei, rezultă că pentru 796 de zile – suma totală a penalităților este de 2.563.319 lei. Per total, debit plus penalități, calcule arată că suma datorată de firma primarului Dumitru Pantazi municipalității este de 2.692.129 lei.

Procurorii DNA nu sunt de acord cu aceste concluzii din expertiză întrucât contractul dintre AgroComplex și Primărie, pentru închirierea terenului, a fost semnat înainte ca legea 469/2002 să intre în vigoare, și din această cauză, prevederile conform cărora penalitățile nu pot depăsi debitul inițial, nu se aplică.

Cea mai favorabilă parte a expertizei pentru inculpaţi, este cea în care calculele prejudiciului sunt făcute după prețurile solicitate de la  Direcția Agricolă Iași. În opinia expertului din dosar, ar scădea la doar 250.000 lei.

Expertul care a depus concluziile, a propus judecătorilor să țină cont de varianta prejudiciului calculată în funcție de datele obținute de la Institutul Național de Statistică, și anume 2,6 milioane de lei dacă se aplică legea 469/2002, sau 9,5 milioane lei, dacă aceste prevederi legale nu se aplică.

Următorul termen în acest dosar este stabilit pentru data de 25 ianuarie 2017. Acesta are șanse să fie ultimul acordat înainte de pronunțarea sentinței. 

Advertisements

Related posts

Nelu Tătaru, după modificarea Legii stării de alertă: Vom încerca să reașezăm măsurile

Redacția

Elevii intră în vacanța intersemestrială

Redacția

Prognoza meteo pentru săptămâna 21 – 27 decembrie 2020

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site