NewsPascani.com a intrat în posesia unui document adoptat de ARSACIS din care reise că municipiul Pașcani nu a delegat serviciul de apă și canalizare către ApaVital Iași. Totul este legat de o hotărâre de Consiliu Local ce a fost anulată de către instanța de judecată. Aceasta era ultimul act din circuitul delegării, iar acum serviciul de apă și canalizare este prestat ilegal de către ApaVital.
Ceea ce NewsPascani.com a atras atenția încă din luna februarie a acestui an, este confirmat de actele oficiale adoptate de ARSACIS: Pașcaniul nu a delegat serviciul de apă și canalizare către Apa Vital.
Documentul citat se numește „Procedura operațională: Delegarea serviciilor publice alimentare cu apă și de canalizare” și are codificarea PO.1 el fiind elaborat și aprobat de ARSACIS. La punctul 8.2.2 sunt descrise etapele procesului de delegare a serviciului de apă și canalizare a unui nou membru către operatorul regional ApaVital.
Conform acestei proceduri pentru ca o delegare să fie legală și completă trebuie să fi îndeplinite, în primă fază, următoarele etape: Emiterea unor hotărâri de Consiliu Local prin care să se aprobe: delegarea serviciului de apă și canalizare către ApaVital, contractul de delegare și lista de bunuri de retur date în concesiune operatorului, dar și să se mandateze ARSACIS să semneze actul adițional la Contractul de Delegare.
Mai apoi Adunarea Generală a Asociaților ARSACIS va adopta o hotărâre privind încheierea actului adițional la contractul de delegare prin care noul membru este introdus în contra.
În final, ultima etapă, noul membru al asociației, dar și ceilalți, vor trebui să emite o hotărâre de Consiliu Local prin care să aprobe modificările contractului de delegare făcute prin actul adițional și să mandateze președintele ARSACIS să semneze actul adițional al contractului de delegare.
În speța de la Pașcani, după ce judecătorii au anulat, definitv, Hotărârea de Consiliu Local nr.64 din 2015, ultima etapă a procesului de delegare nu mai există, astfel că serviciul de apă și canalizare nu este, în acest moment, delegat către ApaVital, iar operatorul se află în afara legii.
Contactat pentru a lămuri de această situație, reprezentantul ApaVital, Gheorghe Vlasie, a explicat că între Pașcani și ApaVital nu există nicio relație economică și că dacă sunt neînțlegeri pe tema contractului acestea trebuie lămurite în interiorul ARSACIS. Vlasie a mai spus că ApaVital nu plătește redevența datorată Pașcaniului deoarece în prezent sunt pe rolul instanțelor mai multe procese.
Paul Benesch, directorul executiv al ARSACIS, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a formula un punct de vedere.